2022. június 16.
Jól tesszük, ha szárazsampont használunk?

Épp most végeztél egy gyors edzéssel, ezért befújod a hajadat egy kis szárazsamponnal. Későn ébredtél, és nem volt időd hajat mosni, ezért fújsz egy kis száraz sampont. Utazás közben egy kicsit zsírosnak érzed a hajad, ezért – a legkényelmesebb megoldáshoz -, megbízható barátodhoz, a szárazsamponhoz fordulsz.

De vajon a szárazsampon ugyanolyan jó munkát végez, mint a hagyományos társa? A rövid válasz: nem, ez a kozmetikai termék nem helyettesíti teljes mértékben a hajmosást és főképp nem a haj tisztára öblítését. Ebben mondjuk semmi meglepő nincs, főképp, ha egy kicsit utánanézünk annak, hogy milyen szisztéma szerint is működik a varázslat. Ezek a termékek ugyanis a szépségipar egyik legegyszerűbb alkotásai, tekintve, hogy a hangzatos külső mögött csupán annyi rejlik, hogy a spray – vagy por – formájában kapható kozmetikum alkohol, illetve egyéb szárító anyagok segítségével megkötik a hajon lévő zsírt, így adva annak volument. Ennek köszönhetően pedig a hajkorona frissnek és üdének hat, ám ez csak optikai tuning, ugyanis a nevével ellentétben a szárazsampon nem tisztít, hanem a nem kívánt anyagokat a lehető legmélyebbre – azaz a fejbőrre – száműzi.

Emiatt aztán használata csak ritkán és kis mennyiségben ajánlott. Vészhelyzetben, vagy késés esetén egész nyugodtan vessük be, ám napi rendszerességgel inkább ne használjuk. Ugyanis ha így teszünk, akkor azzal a fejbőrünk egészségét kockáztatjuk, hisz a nagy mennyiségben alkalmazott szárazsampon eltömítheti a pórusokat, irritációt, sőt, súlyosabb esetekben a megtelepedő baktériumok és gombák miatt akár kiütéseket is okozhat. Ha pedig gyulladás lép fel, akkor az akár a hajszálakat – és azok növekedését – is károsíthatja, ezért aztán tényleg érdemes a helyén kezelni ezt a megoldást. Azaz időszakosan kell alkalmazni – pl. kempingezéskor, vagy ha rohanunk valahova -, de arra ügyeljünk, hogy ne váljon rendszeressé, és ha lehet, semmiképp ne használjuk folyamatosan, több napon keresztül.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs