2016. augusztus 24.
Jelek amik májbetegségre utalnak

Ön tudta, hogy a máj az emberi test legnagyobb szerve? Nos igen, a máj a has jobb felső negyedében helyezkedik el, és részben a bordák védik. A legtöbb testi funkció elvégzéséhez szükség van a májra, és nem is tudnánk anélkül élni. Emiatt jó tudni a májbetegségekre utaló tüneteket, hogy minél hatékonyabban vigyázni tudjon erre a rendkívül fontos szervre.

[wp_ad_camp_1]

Az első jel a hasi változás lehet, tehát ha fájdalmat vagy görcsöt érez a has jobb oldalán, az azt jelenti, hogy valamilyen üzemzavar van a májban. A hasvíz lehet az egyik gyakori jele a májproblémáknak, ami azt jelenti, hogy folyadék gyülemlett fel a hasüregben. Ez megtörténhet akkor ha májkárosodása vagy májcirrózisa van a betegnek. A hasvíz olyan betegségek után is kialakulhat, amelyek nem állnak kapcsolatban a májjal, szóval ha ezt a tünetet észleli, mindenképpen forduljon orvoshoz. A sárgaság is egy árulkodó jele lehet a más betegségeknek, ami azt jelenti, hogy a test bizonyos részei, a nyelv, a bőr az ujjak és még a szemek is besárgulnak. A sárgaság főleg akkor alakul ki amikor növekedik a bilirubin száma, ami általában kiválasztódik az epével. A bilirubin akkor gyülemlik fel amikor a vörösvértestek lebomlanak a májban.

A bőr is sokkal érzékenyebbé válik ha van valamilyen májprobléma, ami főleg viszketéssel jelentkezik. Olyan eset is előfordulhat, hogy zúzódásai megnagyobbodnak, vagy láthatóbbak lesznek az erek a testen. Testápolóval a bőrt folyamatosan hidratálni tudja, de a viszketés valószínűleg nem fog javulni egészen addig amíg a májbetegséget fel nem fedezték és ki nem kezelték megfelelően. A fáradtság és a gyengeség is árulkodó jel lehet, hiszen ha a mája nem működik megfelelően, akkor a szervezetnek keményebben kell dolgoznia, és ezáltal többet is kell pihennie. Vegye tehát figyelembe ezeket az árulkodó jeleket és forduljon orvoshoz amint ezeket észlelte.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs