2021. január 31.
Izomgörcs? Igyon elektrolitokat, ne vizet

Ha vízért nyúl, amikor izomgörcse támad, érdemes újra gondolkodnia ezen. Az Edith Cowan Egyetem (ECU) új kutatása kimutatta, hogy a tiszta víz helyett az elektrolitok ivása segíthet megelőzni az izomgörcsöket.

[wp_ad_camp_1]

A Nemzetközi Sporttáplálkozási Társaság folyóiratában megjelent tanulmány megállapította, hogy azok az emberek, akik edzés közben és után elektrolit-fokozott vizet fogyasztottak, kevésbé voltak hajlamosak az izomgörcsökre, mint azok, akik tiszta vizet ittak. Az izomgörcsök gyakran fájdalmas állapotok, amelyek sok embert érintenek, köztük a maratoni futók 39, a rögbi játékosok 52 és a kerékpárosok 60 százalékát. Ken Nosaka vezető kutató, az ECU Orvostudományi és Egészségtudományi Iskolájának vezetője elmondta, hogy a tanulmány arra a bizonyítékra épít, hogy az elektrolithiány hozzájárul az izomgörcsökhöz, nem pedig a kiszáradáshoz. “Sokan azt gondolják, hogy a kiszáradás izomgörcsöket okoz, és tiszta vizet isznak edzés közben, hogy megakadályozzák a görcsöket” – mondta.

“Megállapítottuk, hogy azok az emberek, akik kizárólag sima vizet isznak edzés előtt és után, valójában hajlamosabbá tehetik őket a görcsökre.” Ennek oka valószínűleg az, hogy a tiszta víz hígítja testünk elektrolit-koncentrációját, és nem pótolja az izzadás során elveszetteket. “Nosaka professzor elkezdte kutatni az izomgörcsök okait, miután rendszeresen szenvedett tőlük teniszezés közben. A vizsgálatban 10 férfi vett részt, akik 40–60 percig futottak egy futópadon egy forró (35ºC) helyiségben.  Az edzés alatt és után az egyik állapotban tiszta vizet ittak, a másik állapotban pedig elektrolitokat tartalmazó vizes oldatot vettek elő. A résztvevők elektromos stimulációt kaptak, hogy izomgörcsöt idézzenek elő. “Azt találtuk, hogy a görcs kiváltásához szükséges elektromos frekvencia nőtt, amikor az elektrolitvizet fogyasztották, de csökkent, amikor sima vizet fogyasztottak “- mondta Nosaka professzor.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs