2015. december 04.
Ismertető: A banán

Noha Magyarországon a banánt elsősorban gyümölcsként és vitaminforrásként fogyasztjuk, a világ számos országában a fő táplálékok sorába tartozik. Ennek megfelelően szinte mindenhol ismerik, a világ egyik legnépszerűbb gyümölcséről van szó. Tápanyagtartalma a burgonyáéval vetekszik, tehát egy rendkívül tápláló gyümölcsről beszélhetünk, amely rendszeres fogyasztása jótékony élettani hatásokat eredményez.

[wp_ad_camp_1]

A szubtrópusi tájak jellegzetes gyümölcse, összesen mintegy 1600 fajtája ismeretes. Hazai boltjainkban alig néhány fajtáját vásárolhatjuk meg.

A banán rendkívüli B-vitamin tartalmáról ismeretes, de jelentős mennyiségben található meg benne az A- és C-vitamin, a foszfor, a kálium, a vas és a kalcium is. A jelentős mértékben előforduló kálium remek szolgálatot tesz a vérnyomás szabályozásában, illetve az idegrendszer megfelelő működésének elősegítésében.

Kalóriatartalma rendkívül magas; mintegy 374 kJ (88 kcal) található 100 gramm érett banánban. Ez a kalóriamennyiség kiemelkedőnek számít a gyümölcsök sorában.

A banán fogyasztását sok esetben a csokoládéhoz hasonlítják, ugyanis hatására megkezdődik az úgynevezett boldogsághormonok termelése. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető a különböző depressziós és szorongásos betegségek kialakulása.

A banán kiváló megoldást jelenthet a rosszul alvók, illetve az álmatlanságban szenvedők számára is; a benne található triptofán aminosav segíti az elalvást, a tirozin aminosav pedig a mély alvást segíti elő. Ennek hatása fokozható, ha tejjel elkeverve turmixként fogyasztjuk. Ugyanígy gyermekek részére is bátran adható, jobban alszanak tőle.

Fogyasztása szinte mindenki számára ajánlott, legyen szó kisgyermekről vagy idős emberről, ülőmunkát végző alkalmazottról vagy élsportolóról…

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs