2020. augusztus 30.
Ismerje meg a szúrszopot

A tüskékkel jelölt, szürke külsővel borított, kövér, göcsörtös savanyúság, a szúrszop (latinul Annona muricata, spanyolul guanábana és portugálul graviola) ugyanolyan ízletes, mint amennyire csúnya.

[wp_ad_camp_1]

A név ellenére az íze elsősorban édes, alma, ananász és banán kombinációja – legalábbis a legtöbben így írják le. Az amerikai trópusokon őshonos, és különösen a Karib-tengeren, Dél-Amerikában és Délkelet-Ázsiában szeretett szúrszop szorosan kapcsolódik az észak-amerikai cherimoyájához és egy kissé távolabbi unokatestvéréhez, a családi kapcsolatok könnyen megfigyelhetők a gyümölcsök között, amikor felvágják ezeket – mindegyiknek nagy, sima, sötét magjai vannak, amelyek időközönként krémes, törtfehér-sárgás húsúak.

Ha kíváncsi a friss szúrszopra, keresse a nagy nyugat-indiai vagy latin-amerikai lakosságú közösségek piacain. New York városának kínai negyedében is megtalálható ez a nagyon finom gyümölcs. Az érett soursop világossárgás-zöld színű (szemben az éretlennel, amely egyenletesebb zöld), és olyan az állaga amikor megfogja, mint egy őszibarack. Tapasztalatunk szerint a gyümölcs nagysága a “nagy mangótól” az “emberi fejig” terjed. Tároljon egy érett szúrszopot néhány napig a hűtőszekrényben, bár a bőre sötétebb lesz, a hús csak annál finomabbá válik majd.  A savanyú gyümölcs rostos és lédús, nagyon finom, ha rendezett kockákra vágja őket. A gyümölcs élvezetének legjobb módja az, ha egyszerűen felezzük vagy negyedeljük a gyümölcsöt, majd kanállal esszük meg, miközben menet közben kiköpjük a magokat. Ha a szúrszop túl ínycsiklandozó az ízlésének, vagy ha esetleg nem tudja, hogy mihez kezdjen vele, adja hozzá turmixokhoz vagy smoothiekhoz, vagy pürésítse egyedül, és nyomja ki a pépet, hogy gyümölcslét készítsen belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs