2019. augusztus 17.
Ingatlan vásárlás buktatók nélkül

Ingatlan vásárlásra életünk során többször is sor kerülhet. Ennek oka általában valamilyen élethelyzethez köthető változás. Ha ingatlan vásárlásra adjuk fejünk, jobb pár dologgal tisztában lenni.

[wp_ad_camp_1]

Ingatlan vásárlás elkerülhetetlen része az adásvételi szerződés. Ha a vételárban sikerül megállapodni, akkor az adásvételi szerződés megkötése következik. Ez egyszerűnek tűnhet, hisz a vételárban már megtörtént a megegyezés. Nagyon nem mindegy, hogy mi kerül az adásvételi szerződésbe. A legfontosabb, hogy az adásvételi szerződés csak közjegyző vagy ügyvéd közreműködése által jöhet létre, enélkül ugyanis nem lesz érvényes, a földhivatal pedig el fogja utasítani. Abban az esetben is elutasítják a kérelmet, ha a szerződés hiányos, vagyis nem tartalmazza a felek jogszabályban meghatározott adatait. Az ingatlan címe mellett elengedhetetlen a helyrajzi szám megadása is. Azt is rögzíteni kell, hogy az eladó pontosan milyen arányban tulajdonosa az ingatlannak, így az adásvételi tárgy mekkora tulajdoni hányadot jelöl.

Abban az esetben, ha az ingatlan több tulajdonossal rendelkezik és nem mindenki adja el tulajdon részét, akkor a tulajdonostársaknak az elővásárlási jog gyakorlásáról is meg kell egyezniük. Az értékesítő tulajdontársnak előszőr a többieket kell megkérdeznie arról, hogy meg akarják-e venni a részét, ha pedig a válasz nem, kizárólag akkor adhatja el nem tulajdonostársnak. Az adásvételi szerződéshez mellékelni kell a többi tulajdonostárs elővásárlásról való lemondó nyilatkozatát. Ha bővebb információkra van szüksége vagy még csak nézegeti az ingatlanokat, akkor látogasson el a homexpress.hu weboldalra. Ha kellőképp tájékozódik és szükség esetén segítséget kér, akkor az ingatlan vásárlás folyamata nem bonyolult.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs