2021. november 12.
Íme igazán jó kávé titka

Legtöbbünknek bevált reggeli rutinja van: ébredni az óra csipogására, esetleg lopni magunknak pár perc lustálkodást a szundi gombbal, majd kikecmeregni az ágy melegéből és belevetni magunkat az új nap kihívásaiba.

Vannak, akik egy bőséges reggelivel nyernek energiát a tennivalókhoz, sokunk azonban el sem tudja képzelni, hogy kellően felpörögjön a reggeli nagy bögre kávéja nélkül. Hisz a kávézásnak hagyománya van, nem csupán ezzel indul a nap, de a legnagyobb beszélgetések is sokszor egy csésze gőzölgő fekete mellett zajlanak. Akiknek pedig volt már szerencséjük egy nevesebb kávéházban kipróbálni valami igazi kávékülönlegességet, azok nagyon nehezen térnek vissza a reggeli kotyogós kissé színtelen-szagtalan produktumához. Ilyenkor jön a felismerés: valami jobbra vágyunk. Szeretnénk, ha otthon is hasonló minőségű kávét főzhetnénk. Ez azonban nem is olyan egyszerű feladat és laikusként nem is gondoljuk, hogy igazándiból min is múlik a remek végeredmény.

A legtöbbünk egyből rá vágná: egy jó kávéfőző kell, másra nincs is szükség. Az igazság azonban az, hogy ez annyira igaz csupán, mintha sütni szeretnénk és semmi más nem állna a rendelkezésünkre, csupán egy minőségi sütő. Persze szükség van rá, de önmagában sajnos még nem elegendő. Az igazán jó kávé esetében ugyanez a helyzet. Egy jó (presszó)kávéfőző természetesen kötelező, ám messze nem az egyetlen eszköz. Bizony, szinte még a főzőnél is fontosabb, hogy legyen egy minőségi darálónk. A boltban kapható őrölt kávé ugyanis túl durva, így a magasnyomású víz egy pillanat alatt átfolyik rajta, egy híg, ízetlen kávét eredményezve. Ráadásul ahány kávé, annyi módon kell tökéletesre őrölni, mindegyik más és más finomságon adja vissza a tökéletes aromát. Így az az elsőre faramuci helyzet áll elő, hogy a jó kávéhoz szükséges eszköztárból sokszor a daráló a legköltségesebb. Igaz azonban az is, hogy ha minden a rendelkezésünkre áll, akkor onnantól csak minőségi kávét érdemes vásárolnunk, ami szintén nem olcsó mulatság.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs