2022. július 02.
Így védekezzünk növényekkel a szúnyogok ellen

Alig várjuk, hogy végre beköszöntsön a nyár és vele együtt a teraszos esti beszélgetések időszaka. Ám arról hajlamosak vagyunk a hideg téli napokon megfeledkezni, hogy ezek a fülledt esték sok esetben nem is olyan önfeledtek, mint ahogy az emlékeinkben élnek, hisz velünk együtt van még valami, ami a nyarat várja: a szúnyog.

Aki valamilyen vízpart közelében él – vagy nyaral rendszeresen – az tökéletesen tisztában van azzal, hogy milyen egy igazi szúnyoginvázió. Ilyenkor nem arról van szó, hogy el kell szenvednünk egy-egy csípést, hanem arról, a vérszívók százával, ezrével lepnek el mindent és lehetetlenné teszik még a rövid kint tartózkodást is. Ilyenkor persze mindent bevetünk, amit csak lehet, befújjuk magunkat riasztó spray-vel, füstölőket gyújtunk, csapdákat helyezünk ki, ám ezek a trükkök csak ideig-óráig működnek és sajnos nem jelentenek száz százalékos védelmet. Az egyetlen dolog amiben bízhatunk, az a – központi – szúnyogirtás, ám ha azt nem jól időzítik, akkor csak felemás eredményre vezet, és onnantól kezdve a nyár a viszkető csípések jegyében telik.

Noha lehet vásárolni permetezőszert – azaz elvi akadálya nincs annak, hogy a környezetünkben mi magunk végezzük el a gyérítést -, nagyon alaposan fontoljuk meg, hogy valóban bele szeretnénk-e vágni, és mielőtt még akcióba lendülnénk, kérjük ki szakemberek véleményét. Hiába rendkívül bosszantó a szúnyoghad, a permetszer mégiscsak méreg, és ha nem megfelelően használjuk, illetve nem vagyunk elég körültekintőek, akkor nagyon veszélyes mutatvánnyá válhat a házi irtás. Ehelyett gondolkodjunk jó előre, és vegyük körbe magunkat olyan növényekkel, melyeket a szúnyogok ki nem állhatnak. A citromfű, a büdöske és a levendula riasztja a vérszívókat, s bár elsőre azt gondolnánk, hogy ettől még nem oldódik meg a probléma, bizony megfelelő mennyiségben alkalmazva igenis sikerrel járhatunk. A kulcs az, hogy ne egy-egy cserépben legyen ilyen virág, hanem tényleg ültessük körbe a teraszt, illetve azt a részt, ahová ki szeretnénk ülni, a mennyiség a kulcs ebben az esetben. Ha így cselekszünk, mellé pedig alkalmazzuk a klasszikus módszereket – permet a bőrre, füstölő -, akkor még a legnagyobb invázió idején is van esély arra, hogy nyugodtan a szabadban tölthetjük az estéket.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs