2016. január 22.
Így válasszunk szivart

Kifejezetten elegáns, és nemcsak a gentlemenek, hanem a felejthetetlen filmes maffiafőnökök állandó tartozéka is: a szivar. Több, mint dohány, több, mint dohányzás – szivarozni valójában stílus. Talán épp ezért a különlegességéért még a cigarettát elutasítók fejében is megfordult már a gondolat, hogy beleszippantsanak.

[wp_ad_camp_1]

Az ízéért, a hangulatért. De hogyan válasszunk szivart, ha eddig legfeljebb filmekben találkoztunk vele? Íme, néhány lépés, amitől kedvet kapunk ahhoz, hogy azonnal besétáljunk egy kereskedésbe.

A szivar anatómiája

Alapjában két részből áll minden szivar, a talpát kell majd meggyújtani, és feje az, amin keresztül elszívhatjuk. A különálló dohánylevél a lezáró rész, sapkának hívják.

Ezek az alapfajták

Több száz variáció létezik a szivarkínálatban, azonban néhány alaptípust megkülönböztethetünk. A parejos szivarokat könnyen felismerjük: egyenletes, szabályos formájuk klasszikus. Általában a sapka részében különböznek egymástól. A szokatlan formát kedvelők pedig a figurados csoportjából választhatnak maguknak torpedóhoz hasonló formájú, kihegyezett fejű szivart. Vagy akár a három összetekert szivart is, amely culebras néven került a piacra.

Guage, az mi?

Csak első hallásra idegen a szó, hamar megjegyezzük, ugyanis a szivar egyik alaptulajdonsága a guage, vagyis az átmérő. 1 guage 3,97 mm nagyságnak felel meg, de ennek az ötszörösét is forgalmazzák. Tehát, ha szeretnénk, akár egy 2 cm-es átmérőjű szivarra is rágyújthatunk.

Elsőre kerüljük el az erős fajtákat

Ne a kinézet alapján szúrjuk ki az első pöfékelés kiszemeltjét. Egy gyengébb szivart érdemes vásárolni. Minél vékonyabb és rövidebb a szivar, annál kevésbé intenzív. Később válthatunk. Sőt, próbáljunk ki több félét, mielőtt rászánjuk magunkat egy egész doboz megvásárlására.

A szivar gyorsan kiszáradt, ezért szerezzünk be egy speciális kialakítású, jól záródó dobozt. Vagy csupán néhány darab szivart vásároljunk meg egyszerre!

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs