2022. március 20.
Így válasszunk pszichológust

A modern, rohanó világ egyik legnagyobb hátulütője, hogy ma már senkinek nincs igazán ideje semmire és ezt talán az emberi kapcsolatok sínylették meg a legjobban. Régen egész másképp volt, lassabb tempóban zajlott az élet, az emberek odafigyeltek egymásra, ismerték egymás gondját-baját, és alapjaiban sokkal nagyobb volt a szociális háló, mint manapság.

Már nincs idő – igazán, odafigyelve – meghallgatni a másikat, ezért aztán nagyon sokan bezárkóznak, nem osztják meg az őket nyomasztó kérdéseket senkivel – sok esetben nincs is nagyon kivel -, és az évek alatt ezek a problémák szép lassan felemésztik az embert. Ahelyett, hogy ezt hagynánk, érdemes szakember segítségét kérni. Sajnálatos módon még mindig sokak fejében él az a tévképzet, hogy pszichológushoz menni valamiféle szégyellnivaló dolog, holott erről szó sincs. Ráadásul nem csak mélyen gyökerező komoly gondokkal érdemes felkeresni, hanem akkor is, ha jobban meg szeretnénk ismerni önmagunkat, például egy karrierváltás, vagy fajsúlyos döntés meghozása előtt. Ám nagyon fontos, hogy megtaláljuk azt a szakembert, akire valóban szükségünk van, különben lehetséges, hogy az egész folyamat rossz szájízt hagy majd maga után.

Ehhez első lépésként pontosan meg kell határoznunk, hogy milyen problémával akarjuk felkeresni és az ülésektől milyen eredményt várunk – rövid, illetve hosszú távon -. Ha ezzel megvagyunk, akkor kezdjünk el célzottan körbenézni a környezetünkben – hisz nem biztos, hogy szerencsés több száz kilométert utazni hetente kétszer -, amíg meg nem találjuk a kifejezetten a mi problémakörünkre specializálódott szakembert. Sokak számára fontos, hogy ki az, akinek valóban meg tudnak nyílni, például van, aki csak a korosztályának tud őszintén beszélni, vagy épp inkább nyílik meg nőknek, ha mi is ilyenek vagyunk, akkor arra is ügyeljünk, hogy a preferenciánknak megfelelő pszichológust válasszunk. Végül pedig ne felejtsük el, hogy ez egy szolgáltatás – amelyért borsos árat fizetünk -. Ha valamiért úgy érezzük, hogy nincs meg a kémia és az alkalmak nem érik el a kívánt hatást, ne legyünk szégyenlősek és nyugodtan váltsunk. Itt most a saját érdekeinket kell előtérbe helyezni, hisz ez az egész folyamat célja.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs