2022. május 28.
Így válassz projektort!

Régebben még a gazdagok kiváltsága volt, mára már bőven az elérhető kategóriában tanyáznak a projektorok, melyek egészen más élményt biztosítanak otthonunkban, mint a tévék. De honnan tudhatjuk, hogy számunkra megfelelő lenne-e egy ilyen vetítő és hogy melyiket válasszuk a hatalmas kínálatból?

Az ugyanis kétségtelen, hogy vásárolhatunk szinte bármilyen csúcskategóriás televíziót, az sosem lesz olyan, mint egy két-három méteres átmérővel rendelkező vetített kép, ami kis túlzással teljes mozi élményt képes biztosítani. A helyzet az, hogy nagyjából két dolog szükséges ahhoz, hogy a projektoros megoldás működőképes és élvezetes legyen. Egyrészt a megfelelő hely kiválasztása lényeges, másrészt pedig a helyiség fényviszonyai mérvadóak. Amennyiben van három négy méter a távolság a vetítő és a fal – illetve vászon – között, az bőségesen elegendő a nagy képmérethez. Akkor sem kell azonban kétségbe esni, ha netán ennél jóval kevesebb hely áll a rendelkezésünkre, ugyanis léteznek már ultra rövid vetítési távolsággal dolgozó – tükrös – gépek is, melyeknek negyven-ötven centiméter is elég a két méteres képátlóhoz.

Sokkal fontosabb az, hogy milyen fényviszonyok közt használjuk az eszközt. A projektorok egyik sarkalatos pontja ugyanis a fényerő, melyben elég nagy különbséget produkálnak a hagyományos – izzós – modellek, és a kevesebbet fogyasztó, sokkal tartósabb, ámde kevesebb fényt produkálni képes LED-es megoldások. Amennyiben szinte kizárólag csak este, sötétben tervezzük használni a projektort, akkor nyugodtan válasszunk ez utóbbiak közül, hisz akár tízszer annyi ideig is bírják, mint az izzós társaik. Amennyiben pedig nem nézzük az árcédulát, akkor egy felsőkategóriás, lézeres modell lehet a legjobb választás, hisz ezek a gépek ötvözik a magas fényerőt a hosszú élettartammal. Amennyiben viszont aránylag olcsón vásárolnánk olyan készüléket, amelyet akár nappali fénynél is lehet használni, akkor a jól ismert gyártók egyik klasszikus modelljét vegyük, melynél ugyan pár év múlva indokolt lehet a lámpacsere, ám a készülék ára és a teljesítménye kárpótol ezért a plusz költségért.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs