2022. február 24.
Így tisztítsuk meg a sütőt könnyedén

Egy igazi háziasszony konyhájának legfőbb éke a tűzhely mellett a sütője. Legyen szó akár gázzal működő, vagy elektromos változatról, aki rendszeresen sürög-forog a konyhában, az nagy becsben tartja gépét.

Ám még a legelvetemültebbek is összerezzennek a gondolattól, amikor elérkezik az idő a sütő kitakarítására. Sajnos bármennyire is féltjük és óvjuk, egy idő után elkerülhetetlen, hogy összekoszolódjon, vagy, hogy bizonyos ételek kifröccsenve rá égjenek és ha ez megtörténik, akkor jobb minél előbb cselekedni, mert minél tovább várunk, később annál nehezebb lesz eltávolítani a szennyeződéseket. Lelki szemeink előtt azonban ilyenkor ott lebeg a súrolással töltött hosszú órák rémképe és teljesen érthető módon nagyon nehezen tudjuk rávenni magunkat arra, hogy neki essünk a pucolásnak.

Szerencsére vannak praktikák, amelyekkel megkönnyíthetjük a dolgunkat – ezzel együtt arra azért készüljünk fel, hogy egy nagyon szennyezett sütő esetében még így is lesz tennivalónk -. Drogériákban kapható speciálisan a sütő tisztítására kifejlesztett habspray, ami meglehetősen hatékonyan távolítja el az odaégett szennyeződéseket. Hátránya ennek a megoldásnak, hogy a habtól megszabadulni nem egyszerű, ha egyszer telefújjuk vele a sütőt, utána akár órákig is tarthat, mire teljesen vegyszermentessé varázsolhatjuk a gépünket. Ennél környezetbarátabb megoldás, ha egy hőálló tálba vizet teszünk – ebbe rakhatunk citromlevet is – és alacsonyabb hőmérsékleten elforraljuk. Az így keletkezett gőz fellazítja a sütő falán lévő lerakódásokat, amelyeket aztán utána sokkal könnyebben le tudunk pucolni. A legidegtépőbb kétségkívül a rács megtisztítása, ez sajnos türelemjáték, ám ha egyszer sikerrel jártunk, akkor utána érdemes megfogadni, hogy a legközelebbi használattól kezdve alufóliát húzunk a rácsra, megvédve a fröccsenő étel okozta szennyeződésektől. Ugyancsak érdemes a sütőt minél sűrűbben kitakarítani, mert ha fenntartjuk a tiszta állapotot, az sokkal gyorsabban megvan, mintha hosszú kihagyás után kellene több hónap lerakódását eltüntetni.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs