2021. november 07.
Így tehetsz az álmatlanság ellen

Egészségünk hosszútávú megőrzésének egyik alappillére a kielégítő éjszakai pihenés. A tudomány jelen állása szerint mindenképpen érdemes még éjfél előtt álomra hajtani a fejünket és legalább hét órát aludnunk, hogy a testünk megfelelően regenerálódni tudjon.

Sokak számára azonban ez nem csupán döntés kérdése, hiszen sokakat gyötör az álmatlanság bizonyos formája. Vannak akik akár egész éjszaka nem tudnak elaludni és vannak, akik órákon át álmatlanul forgolódnak, mire sikerül elszenderedniük. Komoly panaszok esetén természetesen orvosi kivizsgálás szükséges, hogy nincs-e valamiféle szervi probléma a tünetek mögött, ám az enyhébb álmatlanság is rendkívül bosszantó tud lenni. Hiszen kivel ne történt volna meg, hogy már hullafáradtnak érezte magát, mégsem sikerült elaludnia, csak hosszas kínszenvedések árán?

Ilyen esetben azért bevethetünk pár házi praktikát. Az első és legfontosabb, hogy szoktassuk hozzá a szervezetünket egy rendszerhez. Minden nap – nagyjából – ugyanabban az időben feküdjünk le, és ugyanakkor is keljünk fel. Így a testünk egy idő után rááll a ritmusunkra és könnyebb lesz a megfelelő időben elaludni. Amikor ez mégsem sikerül, akkor ne kínozzuk magunkat túl sokáig, mert jó eséllyel úgysem járunk sikerrel. Ha fél órával lámpaoltás után sem aludtunk még el, akkor ne forgolódjunk tovább dühösen, inkább keljünk fel és tereljük el a gondolatinkat. Olvassunk egy pár oldalt kedvenc könyvünkből, vagy hallgassunk halkan megnyugtató zenét. Egy alapos szellőztetés is sokat segíthet, hiszen az alváshoz jóval alacsonyabb hőmérséklet az ideális, 18-19 Celsius már bőven elegendő. Végül, de nem utolsósorban megpróbálkozhatunk az örök klasszikussal, egy pohár meleg tejjel (vagy kakaóval), esetleg egy finom teával, ami legjobb, ha valamilyen nyugtató keverékből készült.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs