2022. január 20.
Így tartsd karban a laptopod!

Nem könnyű döntés, hogy asztali számítógépet, vagy laptopot válasszon az ember magának. Hisz ha nagyteljesítményű gépről van szó, akkor mindkét választás igen költséges, így a legtöbben csak az egyiket engedhetik meg maguknak.

Persze mindkettőnek megvan a maga előnye és a hátránya. Egy asztali gép helyhez kötött, nem csupán abból a szempontból, hogy mondjuk egy utazásra, vagy adott esetben egy tárgyalásra nem tudjuk magunkkal vinni, de még lakáson belül is bajos a mozgatása, hisz a géppel együtt a monitort is vinni kell, ráadásul a kábelek visszahelyezése is időigényes folyamat. Ezzel szemben a laptopot csak felkapjuk – beletesszük a táskájába – és már vihetjük is. Bárhová is sodor az élet, mindig nálunk lesz, hisz könnyű és kis helyet foglal. Ám ennek ára van. Ugyanazt a teljesítményt jóval drágábban kapjuk meg, a fizikai behatásokra jóval érzékenyebb (gondoljunk csak arra, hogy nagyon nem mindegy, hogy a PC billentyűzetét öntjük le egy pohár kávéval, vagy a notebookét), és a szükséges karbantartásokat is gyakrabban igénylik. De mik is ezek a karbantartások és milyen sűrűn kell sort keríteni rájuk?

Általánosságban elmondható, hogy a szoftveres rendbetétel tekintetében nincs különbség az asztali és a mobil gépek között. Időnként újra kell telepíteni az operációs rendszert, és tiszta lappal kezdeni, no és persze a vírusirtásra is nagy hangsúlyt kell fektetni. Egész más a helyzet azonban hardveres tekintetben. A laptopok legfőbb ellensége ugyanis a melegedés. Hogy a gyártók tartani tudják a könnyű súlyt és a vékony méretet, bravúros hűtési megoldásokat találnak ki, ám ezek rendkívül érzékeny rendszerek, és a por nagyon nagy galibákat tud bennük okozni. Emiatt fokozottan oda kell figyelni arra, hogy a laptopunkat mindig tisztán tartsuk. Havonta-kéthavonta – felhasználástól függően – érdemes alaposan kiporszívózni az elérhető részeket (leszedve a szerviznyílást és az onnan megközelíthető elemeket is letakarítva), ám így sem ússzuk meg a szakemberek segítségét. Félévente-évente ugyanis mindenképpen érdemes alaposan áttakarítani, és újra pasztáztatni a gépet, ehhez azonban eléggé szét kell szedni, ami laikusok számára ijesztő feladat és nem is nagyon érdemes otthon nekiállni, hacsak nem vagyunk kimondottan gyakorlottak. Pár ezer forintért hozzáértő szervizesek ezt megteszik helyettünk, és ha ügyelünk arra, hogy ez mindig időben megtörténjen, akkor laptopunk hosszú évekig szolgálni fog minket.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs