A farsang elképzelhetetlen fánk nélkül! Ez az édes, puha finomság a tél végének egyik legkedveltebb édessége, amit számos változatban elkészíthetsz. Akár a klasszikus szalagos farsangi fánkot, akár egy modernebb, gyorsabb verziót szeretnél kipróbálni, itt megtalálod a tökéletes receptet!
🥨 A klasszikus szalagos farsangi fánk receptje
Ez a hagyományos magyar fánk kívül aranybarna, belül pedig könnyű és puha. A szélein megjelenő világos „szalag” a tökéletes sütés jele!
Hozzávalók (kb. 12-15 fánkhoz):
- 50 dkg finomliszt
- 3 dkg friss élesztő vagy 1 csomag (7 g) szárított élesztő
- 2,5 dl langyos tej
- 5 dkg cukor
- 5 dkg olvasztott vaj
- 3 tojássárgája
- 1 csipet só
- 1 evőkanál rum (opcionális, de segít, hogy ne szívja meg magát olajjal)
- 1 teáskanál vaníliás cukor
- Olaj a sütéshez
- Porcukor és lekvár a tálaláshoz
Elkészítés:
- Kovász készítése: A langyos tejben keverd el az élesztőt és egy kevés cukrot, majd hagyd felfutni 10-15 percig.
- Tészta összeállítása: A lisztet szitáld egy nagy tálba, add hozzá a maradék cukrot, a sót, a tojássárgájákat, a vaníliás cukrot, a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a rumot.
- Dagassz puha tésztát: Kézzel vagy dagasztógéppel dolgozd ki, amíg szép fényes és rugalmas nem lesz.
- Kelesztés: Takard le, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órát, amíg a duplájára nő.
- Formázás: Lisztezett felületen nyújtsd ki kb. 1,5 cm vastagságúra, majd szaggass belőle kb. 7-8 cm átmérőjű fánkokat. A közepüket kicsit nyomd be az ujjaddal.
- Pihentetés: Letakarva pihentesd további 20-30 percig.
- Sütés: Közepesen forró olajban süsd ki őket úgy, hogy először fedő alatt süsd az egyik oldalukat kb. 1 percig, majd fordítsd meg, és fedő nélkül süsd aranybarnára.
- Tálalás: Szórd meg porcukorral, és kínáld baracklekvárral vagy csokoládékrémmel.
📌 Tipp: Ha légies, könnyű fánkot szeretnél, ügyelj arra, hogy az olaj ne legyen túl forró (kb. 170°C az ideális).
🍩 Gyors és modern fánkreceptek
Ha nincs időd keleszteni vagy szeretnél valami különlegesebb változatot kipróbálni, itt van néhány extra recept!
1. Túrófánk – Kelesztés nélküli, gyors változat
⏳ Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók:
- 25 dkg túró
- 15 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 2 tojás
- 5 dkg cukor
- 1 csipet só
- 1 teáskanál vaníliás cukor
- Olaj a sütéshez
Elkészítés:
- Keverd össze a hozzávalókat egy tálban.
- Formázz belőle diónyi golyókat.
- Forró olajban süsd aranybarnára.
- Porcukorral és lekvárral tálald.
📌 Tipp: Könnyebb lesz a fánk, ha egy kis reszelt citromhéjat is adsz hozzá!
2. Amerikai fánk (Donut) – Sütőben sült, egészségesebb verzió
⏳ Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 teáskanál fahéj
- 1 csipet só
- 2 tojás
- 10 dkg cukor
- 1,5 dl tej
- 5 dkg vaj
- 1 teáskanál vanília kivonat
Elkészítés:
- Keverd össze a száraz és nedves hozzávalókat, majd dolgozd össze.
- A tésztát töltsd nyomózsákba, és formázz kis gyűrűket egy fánksütő formába.
- Süsd 180°C-on kb. 15 percig.
- Ha kihűlt, mártsd olvasztott csokiba vagy szórd meg fahéjas cukorral.
📌 Tipp: Ha nincs fánkformád, muffinsütőben is megsütheted!
3. Nutellás töltött fánk – A legfinomabb meglepetés!
⏳ Elkészítési idő: 1,5 óra (kelesztéssel)
Hozzávalók:
Ugyanaz, mint a klasszikus szalagos fánknál.
Extra hozzávaló:
- Nutella vagy más kedvenc krémed a töltéshez
Elkészítés:
- Süsd meg a hagyományos szalagos fánkokat.
- Ha kihűltek, egy habzsákba tölts Nutellát.
- Szúrj egy lyukat a fánkokba, és töltsd meg őket csokikrémmel.
- Szórd meg porcukorral, és élvezd a mennyei ízt!
📌 Tipp: Ha még izgalmasabbá tennéd, szórj rá tört mogyorót vagy kókuszreszeléket!
🎭 Összegzés
A farsangi fánksütés hagyomány, de nem kell órákat a konyhában töltened, hogy élvezd ezt a finomságot. A klasszikus szalagos fánk mellett könnyű és gyors alternatívák is léteznek, így mindenki megtalálhatja a kedvenc verzióját!