Skip to content

Bekesmmk

Azoknak, akiknek fontos a PR és annak ereje…

Menu
  • Kapcsolat
Menu

Így süss tökéletes farsangi fánkot – Tradicionális és modern receptek

Posted on 2025. február 26. szerda

A farsang elképzelhetetlen fánk nélkül! Ez az édes, puha finomság a tél végének egyik legkedveltebb édessége, amit számos változatban elkészíthetsz. Akár a klasszikus szalagos farsangi fánkot, akár egy modernebb, gyorsabb verziót szeretnél kipróbálni, itt megtalálod a tökéletes receptet!

🥨 A klasszikus szalagos farsangi fánk receptje

Ez a hagyományos magyar fánk kívül aranybarna, belül pedig könnyű és puha. A szélein megjelenő világos „szalag” a tökéletes sütés jele!

Hozzávalók (kb. 12-15 fánkhoz):

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dkg friss élesztő vagy 1 csomag (7 g) szárított élesztő
  • 2,5 dl langyos tej
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 3 tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál rum (opcionális, de segít, hogy ne szívja meg magát olajjal)
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • Olaj a sütéshez
  • Porcukor és lekvár a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Kovász készítése: A langyos tejben keverd el az élesztőt és egy kevés cukrot, majd hagyd felfutni 10-15 percig.
  2. Tészta összeállítása: A lisztet szitáld egy nagy tálba, add hozzá a maradék cukrot, a sót, a tojássárgájákat, a vaníliás cukrot, a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a rumot.
  3. Dagassz puha tésztát: Kézzel vagy dagasztógéppel dolgozd ki, amíg szép fényes és rugalmas nem lesz.
  4. Kelesztés: Takard le, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órát, amíg a duplájára nő.
  5. Formázás: Lisztezett felületen nyújtsd ki kb. 1,5 cm vastagságúra, majd szaggass belőle kb. 7-8 cm átmérőjű fánkokat. A közepüket kicsit nyomd be az ujjaddal.
  6. Pihentetés: Letakarva pihentesd további 20-30 percig.
  7. Sütés: Közepesen forró olajban süsd ki őket úgy, hogy először fedő alatt süsd az egyik oldalukat kb. 1 percig, majd fordítsd meg, és fedő nélkül süsd aranybarnára.
  8. Tálalás: Szórd meg porcukorral, és kínáld baracklekvárral vagy csokoládékrémmel.

📌 Tipp: Ha légies, könnyű fánkot szeretnél, ügyelj arra, hogy az olaj ne legyen túl forró (kb. 170°C az ideális).

🍩 Gyors és modern fánkreceptek

Ha nincs időd keleszteni vagy szeretnél valami különlegesebb változatot kipróbálni, itt van néhány extra recept!

1. Túrófánk – Kelesztés nélküli, gyors változat

⏳ Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók:

  • 25 dkg túró
  • 15 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • Olaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. Keverd össze a hozzávalókat egy tálban.
  2. Formázz belőle diónyi golyókat.
  3. Forró olajban süsd aranybarnára.
  4. Porcukorral és lekvárral tálald.

📌 Tipp: Könnyebb lesz a fánk, ha egy kis reszelt citromhéjat is adsz hozzá!

2. Amerikai fánk (Donut) – Sütőben sült, egészségesebb verzió

⏳ Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 csipet só
  • 2 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1,5 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 1 teáskanál vanília kivonat

Elkészítés:

  1. Keverd össze a száraz és nedves hozzávalókat, majd dolgozd össze.
  2. A tésztát töltsd nyomózsákba, és formázz kis gyűrűket egy fánksütő formába.
  3. Süsd 180°C-on kb. 15 percig.
  4. Ha kihűlt, mártsd olvasztott csokiba vagy szórd meg fahéjas cukorral.

📌 Tipp: Ha nincs fánkformád, muffinsütőben is megsütheted!

3. Nutellás töltött fánk – A legfinomabb meglepetés!

⏳ Elkészítési idő: 1,5 óra (kelesztéssel)

Hozzávalók:
Ugyanaz, mint a klasszikus szalagos fánknál.

Extra hozzávaló:

  • Nutella vagy más kedvenc krémed a töltéshez

Elkészítés:

  1. Süsd meg a hagyományos szalagos fánkokat.
  2. Ha kihűltek, egy habzsákba tölts Nutellát.
  3. Szúrj egy lyukat a fánkokba, és töltsd meg őket csokikrémmel.
  4. Szórd meg porcukorral, és élvezd a mennyei ízt!

📌 Tipp: Ha még izgalmasabbá tennéd, szórj rá tört mogyorót vagy kókuszreszeléket!

🎭 Összegzés

A farsangi fánksütés hagyomány, de nem kell órákat a konyhában töltened, hogy élvezd ezt a finomságot. A klasszikus szalagos fánk mellett könnyű és gyors alternatívák is léteznek, így mindenki megtalálhatja a kedvenc verzióját!

Archívum

  • 2025. május (4)
  • 2025. április (14)
  • 2025. március (8)
  • 2025. február (12)
  • 2025. január (2)
  • 2024. december (7)
  • 2024. november (10)
  • 2024. október (8)
  • 2024. szeptember (8)
  • 2024. augusztus (10)
  • 2024. július (14)
  • 2024. június (12)
  • 2024. május (6)
  • 2024. április (6)
  • 2024. március (8)
  • 2024. február (6)
  • 2024. január (16)
  • 2023. december (4)
  • 2023. november (4)
  • 2023. október (2)
  • 2023. szeptember (16)
  • 2023. augusztus (10)
  • 2023. július (13)
  • 2023. június (10)
  • 2023. május (10)
  • 2023. április (4)
  • 2023. március (10)
  • 2023. február (12)
  • 2023. január (6)
  • 2022. december (8)
  • 2022. november (28)
  • 2022. október (16)
  • 2022. szeptember (22)
  • 2022. augusztus (20)
  • 2022. július (20)
  • 2022. június (38)
  • 2022. május (25)
  • 2022. április (38)
  • 2022. március (26)
  • 2022. február (44)
  • 2022. január (32)
  • 2021. december (31)
  • 2021. november (64)
  • 2021. október (40)
  • 2021. szeptember (36)
  • 2021. augusztus (41)
  • 2021. július (34)
  • 2021. június (48)
  • 2021. május (34)
  • 2021. április (32)
  • 2021. március (41)
  • 2021. február (40)
  • 2021. január (58)
  • 2020. december (50)
  • 2020. november (40)
  • 2020. október (41)
  • 2020. szeptember (31)
  • 2020. augusztus (47)
  • 2020. július (32)
  • 2020. június (34)
  • 2020. május (36)
  • 2020. április (28)
  • 2020. március (21)
  • 2020. február (33)
  • 2020. január (16)
  • 2019. december (24)
  • 2019. november (38)
  • 2019. október (8)
  • 2019. szeptember (14)
  • 2019. augusztus (24)
  • 2019. július (6)
  • 2019. június (13)
  • 2019. május (22)
  • 2019. április (8)
  • 2019. március (26)
  • 2019. február (18)
  • 2019. január (8)
  • 2018. december (22)
  • 2018. november (30)
  • 2018. október (33)
  • 2018. szeptember (20)
  • 2018. augusztus (20)
  • 2018. július (22)
  • 2018. június (24)
  • 2018. május (24)
  • 2018. április (22)
  • 2018. március (25)
  • 2018. február (16)
  • 2018. január (16)
  • 2017. december (22)
  • 2017. november (37)
  • 2017. október (31)
  • 2017. szeptember (35)
  • 2017. augusztus (25)
  • 2017. július (29)
  • 2017. június (28)
  • 2017. május (13)
  • 2017. április (27)
  • 2017. március (30)
  • 2017. február (19)
  • 2017. január (19)
  • 2016. december (18)
  • 2016. november (26)
  • 2016. október (30)
  • 2016. szeptember (17)
  • 2016. augusztus (10)
  • 2016. július (6)
  • 2016. június (16)
  • 2016. május (18)
  • 2016. április (12)
  • 2016. március (14)
  • 2016. február (8)
  • 2016. január (28)
  • 2015. december (12)
  • 2015. november (24)
  • 2015. október (24)
  • 2015. szeptember (10)
  • 2015. augusztus (21)
  • 2015. július (14)
  • 2015. június (22)
  • 2015. május (24)
  • 2015. április (28)
  • 2015. március (21)
  • 2015. február (27)
  • 2015. január (21)
  • 2014. december (31)
  • 2014. november (30)
  • 2014. október (29)
  • 2014. szeptember (28)
  • 2014. augusztus (14)
  • 2014. július (19)
  • 2014. június (11)
  • 2014. május (13)
  • 2014. április (20)
  • 2014. március (18)
  • 2014. február (21)
  • 2014. január (25)
  • 2013. december (25)
  • 2013. november (18)
  • 2013. október (6)
  • 2013. szeptember (22)
  • 2013. augusztus (11)
  • 2013. július (17)
  • 2013. június (8)
  • 2013. május (5)
  • 2013. április (11)
  • 2013. március (2)
  • 2013. február (22)
  • 2013. január (27)
©2025 Bekesmmk | Design: Newspaperly WordPress Theme