2021. november 21.
Így spórolj az üzemanyaggal

Az elektromos autók ugyan egyre nagyobb teret hódítanak maguknak, még hosszú-hosszú ideig a fosszilis üzemanyaggal működő gépjárművek lesznek többségben az utakon. Az átállás ugyanis költséges, s míg Magyarországon az autók átlagéletkora bőven 10 év fölött van, addig felesleges is várni, hogy egyik napról a másikra ellepik az utakat a zöld rendszámos kocsik.

Míg azonban egy elektromos autó bekerülési költsége magas, és a fenntartása relatíve olcsó (főképp azok számára, akik napelemről gyakorlatilag ingyen tudják tankolni saját otthonukban), addig a benzines, illetve dízel autók esetében épp az ellenkezője igaz. Míg egy 8-10 éves autót az újkori ár töredékéért megvehetünk, tankolni azt csak és kizárólag benzinkúton tudjuk, a fosszilis üzemanyagok ára pedig magas és várhatóan nem is lesz jelentősen alacsonyabb a jövőben.

Vannak azonban olyan tényezők, amelyek nagyban befolyásolják autónk fogyasztását, főképp, ha az benzines. Ezek ellen odafigyeléssel mi magunk is tehetünk. A legfontosabb, hogy megértsük, autónk mikor fogyaszt igazán sokat. A legintenzívebb üzemanyag használat elsősorban akkor lép fel, amikor a motor hideg, azaz a legkevésbé hatékonyak akkor vagyunk, ha napközben többször, elszórtan megyünk rövid távokat, így a motor sosem tud igazán üzemi hőmérsékletre melegedni. Érdemes tehát úgy tervezni az utunkat, hogy lehetőleg egy hosszabb etapban letudjunk mindent, így szinte a kezdetektől üzemmeleg állapotban lesz a gépjármű. Szintén szerencsés, ha amennyire tudjuk, kerüljük a dugókat, hisz a legtöbb energiára mindig az álló helyzetből elinduláshoz van szükség, azaz a lassú araszolás a fogyasztás halála. Úgyszintén kerüljük a hirtelen indulásokat, azaz a motor indokolatlan pörgetését. Ha ezekre a technikákra odafigyelünk, és az autó műszaki állapotára is kellő figyelmet szentelünk (olajcsere, fékek állapota, guminyomás rendszeres beállítása), akkor nem csak deciket, de akár litereket is megspórolhatunk száz kilométerenként.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs