2022. március 06.
Így óvd a dízeles autót!

A hetvenes-nyolcvanas – de még talán a kilencvenes – évek szívó dízel autói maguk voltak az elnyűhetetlenség szimbólumai. Nem egy olyan példánnyal lehet találkozni – akár ismerősi körben is -, amelyik különösebb hiba nélkül túl van már a félmillió megtett kilométeren, sőt, ennél extrémebb futásteljesítményekről is hallani.

Az ezredfordulót követően azonban valami megváltozott. A káros anyag kibocsátási kvóták – és úgy alapjába véve a fogyasztáscsökkentés – okán a szívó motorok helyét szép lassan átvették az egyre bonyolultabb, magasnyomású, részecskeszűrővel ellátott rendszerek, amelyek tűrőképessége a fasorban sincs a régiekhez képest. Ez pedig szép lassan át is szivárgott a köztudatba, és ma már sokak fejében ott motoszkál, hogy a dízelek jóval érzékenyebbek benzines társaiknál és nem árt roppant elővigyázatosnak lenni a használatuk során. De mire is kell igazán ügyelnünk, ha modern dízelautónk van?

Az első – feltéve, ha újonnan vettük -, hogy hagyjunk időt a bejáratására. Négy-öt, de akár hatezer kilométerig finoman bánjunk a gázpedállal, de pörgessük túl, vezessünk rendkívül megfontoltan. Ha ezen túl vagyunk – vagy netalántán már használtan vettük a járművet -, akkor két dologra kell nagyon odafigyelni. Az egyik, hogy a megfelelő olajat használjuk és abból mindig a szükséges mennyiség legyen a motorban. Ne spóroljunk, és tartsunk sűrű csereperiódusokat. Egy év, vagy tízezer kilométer után mindig következzen egy olajcsere, függetlenül a gyári ajánlásoktól. A másik, hogy mindig tartsuk szem előtt, hogy még a modern dízelmotorok is sokkal lassabban melegszenek be a benzines társaikhoz képest. Amíg ez nem történik meg, addig a kímélni kell – hisz a kenés sem tökéletes -, ezért hidegen mindig várjunk egy kicsit elindulás előtt, és amíg nincs meg az üzemi hőfok, addig semmiképp se pörgessük túlságosan a motort. Ha ezeket az apró szabályokat betartjuk és a részecskeszűrőre is odafigyelünk – néha hosszabb távon meghajtjuk a motort egyenletesen magas sebességen -, akkor minden esélyünk megvan rá, hogy hosszú évekig hibakód mentesen szolgál majd minket az autó.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs