2022. május 10.
Így óvd a banánt a barnulástól

Mi már teljesen természetesnek vesszük, hogy bármelyik szupermarketbe, vagy zöldségesbe is térünk be, szinte mindenhol tudunk venni banánt, ráadásul aránylag kedvező áron. Ez azonban nem régóta van így, hisz a múlt század második felében is igazi különlegességnek számított ez a gyümölcs hazánkban.

Rohamos elterjedése persze nem a véletlen műve, hisz túl azon, hogy rendkívül ízletes, nagyon tápláló, valamint rengeteg nyomelemet és vitamint tartalmaz. Könnyen emészthető, emiatt emésztőrendszeri problémák, különféle betegségek, illetve diéták során is fogyasztható. A termesztésével ugyan folyamatosan akadnak problémák – elsősorban a banánt megtámadó penészgombák miatt -, ám a szürete, csomagolása és szállítása aránylag – főképp a többi déli gyümölcshöz viszonyítva – egyszerű. Főként éretlenül szedik le – lévén utóérő gyümölcs -, és végleges állapotát a boltok, illetve otthonunk polcain éri el, ezért is látni sokszor még félig zöld állapotban a zöldségesnél, illetve a szupermarketekben. Azonban bármilyen félig éretlen fürtöt is választunk, sajnos sokszor járhatunk úgy, hogy otthonunkban pár nap alatt beérik, majd szinte órák alatt már be is barnul, onnantól kezdve pedig nagyon gyorsan el kell fogyasztani, vagy már élvezhetetlen lesz.

Hogy ezt a folyamatot megelőzzük – vagy legalább lassítsuk -, ahhoz jó, ha tudjuk, hogy javarészt az etilén tehet az egészről. Így ha megakadályozzuk, hogy a banán kapcsolatba kerüljön ezzel a gázzal, akkor félig máris nyert ügyünk van. Ezt a legegyszerűbben úgy érhetjük el, hogy egyesével becsomagoljuk a gyümölcsöket folpackba, légmentesen. Ugyancsak járható út a hűtés – hűtőszekrényben tartva lassul az érés -, illetve a fagyasztás is. Ha az utóbbi módszer mellett döntünk, akkor arra nagyon ügyeljünk, hogy már pucolt állapotában kerüljenek a banánok a fagyasztóba, mert a héj nem szereti a fagypont alatti hőmérsékletet. A barnulás elkerülése érdekében figyeljünk arra is, hogy a gyümölcsök a szállítás, pakolás közben ne sérüljenek, az ütődések helyei ugyan villámgyorsan elszíneződnek. Ezt könnyedén kivitelezhetjük, ha veszünk egy kimondottan erre a célra készült tároló dobozt, ami hasznunkra lesz, főképp, ha heti rendszerességgel fogyasztunk banánt.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs