2022. február 14.
Így olvaszd le a fagyasztót!

A mai legmodernebb készülékek már képesek önállóan megoldani a leolvasztást, ám sok olyan fagyasztó van még használatban, amelynek nincs no-frost funkciója – sőt, újonnan is lehet kapni még ilyeneket -.

Ezeknél egyszer csak azt vesszük észre, hogy bármilyen keveset is nyitogatjuk az ajtaját, szép lassan megjelenik az egész belsején egy jégréteg, amely aztán napról napra egyre csak vastagodik. Ez túl azon, hogy esztétikailag nem a legszebb, nem csak a rendelkezésre álló helyet foglalja el, de ami a legnagyobb gond, hogy a fagyasztó hatásfokát is csökkenti, ezáltal pedig előbb-utóbb azzal szembesülünk, hogy a fogyasztása is megnőtt a készüléknek. Ilyen esetben nincs más megoldás, mint megszabadulni a jégtől, ám nem árt, ha ezt körültekintő módon tesszük.

Első lépésként készüljünk fel a gép rendbetételére. Ehhez ki kell pakolni belőle mindent. Szerencsés, ha azt egy másik fagyasztóba át tudjuk rakni, de ha ez nem járható út, akkor jó előre fagyasszunk le jégakksikat, és egy nagy hűtőládába pakoljuk rétegezve a ételekkel. Miután áramtalanítottunk, kezdődhet a jégtelenítés. A legbátrabbak ilyenkor valamilyen hegyes-szúrós szerszámmal – legtöbb esetben egy jó nagy konyhakéssel – esnek neki a jégrétegnek, ám ez a legrosszabb módszer, hiszen nem csak a gép belsejében tehetünk könnyen kárt, de bizony saját magunkban is. Ennél sokkal jobb megoldás, ha forralunk vizet egy nagy lábasban és azt rakjuk be a fagyasztóba. A magas hőmérséklet és a pára együttesen hamar olvadásra készteti a jeget, nekünk pedig nincs más dolgunk, mint előbb szappanos, majd végül sima vízzel kitisztítani a fagyasztót. Ez egy aránylag hosszadalmas folyamat, úgyhogy nyugodtan ragadjuk meg a lehetőséget és nézzük át a fagyasztott termékeinket, mi az, ami már ne kerüljön vissza – biztosan lesz közte ilyen – és mi az, amit esetleg pótolnunk kell. Arra nagyon ügyeljünk, hogy ha véletlenül a művelet során valamelyik termék felolvadna, azt már ne fagyasszuk vissza, mert komoly egészségügyi problémákat okozhat.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs