2022. június 25.
Így nem lesz nyűg a saját nyaraló fenntartása

Nincs is annál jobb érzés, mint amikor az ember nyaranta elvonulhat a saját nyaralójába, ahol békében, csendben és nyugalomban töltheti el a jól megérdemelt pihenés heteit – szerencsésebbek estén pedig hónapjait -.

Ezért aztán igen előkelő helyen szerepel az emberek hosszú távú tervei közt a saját nyaraló, legyen az olyan impozáns helyen, mint a Balaton part, vagy épp egy gyönyörű panorámájú hegyoldal, valamelyik borvidéken. Ám a vásárlást követő kezdeti lelkesedést sok esetben a felismerés követi, miszerint nincs egetverő különbség egy nyaraló és a saját lakóház között, hisz mindkettő egy önálló ingatlan, amellyel bizony időnként foglalkozni kell, még akkor is, ha fejlesztések helyett csak az állapotmegóvás a cél. Időnként ki kell festeni, rendbe tenni a portát, le kell nyírni a füvet, meg kell nyírni a bokrokat, metszeni a fákat, kitisztítani az ereszt és a lista persze jó hosszan folytatható, de ennyiből is látszik, hogy a kényelmes pihenésnek bizony ára van. Ha pedig azt is beleszámoljuk, hogy bizonyos időközönként bizony nagyobb beruházásokat is eszközölni kell – mint amilyen egy tetőcsere, vagy a vezetékek javítása például -, akkor bizony rá kell döbbenünk, hogy ez egyáltalán nem egy olcsó mulatság.

Azonban ha az anyagiakat félre is tesszük, még mindig ott van a rengeteg idő, amit rá kell szánnunk a karbantartásra. Hisz nem csak a munkát kell elvégezni, de általában ehhez az kell, hogy órákat utazzunk minden egyes alkalommal, amikor csinálni akarunk valamit. Hogy ezt a kellemetlenséget a minimálisra csökkentsük, arra persze vannak lehetőségeink. Az egyik, hogy megbízunk egy ezzel foglalkozó szakembert, ilyenből ugyanis mindig akad jó pár, főleg, ha közkedvelt nyaraló célponton van az ingatlan. Így a gondok nagy része – bizonyos összegért cserébe – lekerül a vállunkról és nem kell állandóan ingázni, hogy rendbe legyen tartva minden. A másik – költséghatékonyabb – megoldás az, ha a barátokkal, családtagokkal közösen használjuk a nyaralót, ők pedig ezért cserébe megcsinálnak az ingatlanon ezt-azt. Ez egy hatékony módszer, hisz ingyen nyaralásért cserébe mindig szép állapotban lesz az ingatlan, és ha amúgy sincs arra lehetőségünk, hogy az egész nyarat ott töltsük – márpedig ez csak keveseknek adatik meg -, akkor amúgy is üresen állna, így aztán ezzel a módszerrel mindenki csak jól jár.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs