2021. július 20.
Így lesz a babaszoba levegője tökéletes

Amikor az első gyermek megérkezik egy családba, nagyon sok minden hirtelen megváltozik. Sokkal kevesebb idő jut alvásra (sőt, a szabadidő, mint olyan, megszűnik létezni), és egyre csak azon kapjuk magunkat, hogy minden mást háttérbe helyezve, kizárólag azt nézzük, hogy mi a jó a csöppségnek.

Milyen ételeket egyen, hogy egészséges legyen, melyek azok a természetes fürdetők, amelyek nem károsítják a bőrét, milyen krémek óvják legjobban a bőrét, és így tovább. Sokan azonban nem gondolnak arra, hogy mekkora jelentősége van a levegőnek, amit a baba a nap túlnyomó részében, a lakásban, és elsősorban a szobájában belélegzik. Pedig a megfelelő minőségű levegő legalább annyira fontos, mint a fentebb felsoroltak és egy kis odafigyeléssel nem is nehéz betartani a szükséges lépéseket. Ezek közül az első mindjárt a legtriviálisabb, a hőmérséklet. Ez ügyben sokan tévúton járnak, ugyanis általános elképzelés, hogy a pici babának nagy melegre van szüksége, ez azonban nem igaz. Napközben sincs szükség 22-23 Celsius foknál többre, ám alváskor még ennél is hűvösebb az ideális, nagyjából 20-21 Celsius fok. Így tud igazán pihentető lenni a szundikálás, magasabb hőmérsékleten a gyermek izzadhat, és sokszor felébred.

A hőmérséklet mellett a megfelelő páratartalom is kulcsfontosságú, 40-60 százalék között az ideális. Ezt egy párásító gép segítségével be tudjuk állítani. Mindez azonban vajmi keveset ér, ha a lakásban lévő levegő nem elég tiszta. Amennyiben nagyvárosban élünk, ez nem is olyan egyszerű feladat, hisz a rendszeres szellőztetés sem oldja meg a problémát, tekintve, hogy a forgalmas utcáról jobbára csak szennyezett levegőt tudunk beengedni a lakásba. Ez esetben mindenképpen érdemes befektetni egy minőségi légtisztító berendezésre, ami nagy hatásfokkal képes kiszűrni a levegőben lévő káros részecskéket. Azt pedig talán mondanunk sem kell, hogy a belső levegő minőségéért mi is tehetünk: kisgyermek mellett semmiképp se dohányozzunk bent, hisz az káros a baba egészségére. Ugyancsak megszívlelendő tanács, hogy takarításhoz használjunk természetes összetevőjű termékeket, az erős vegyszerek kipárolgása ugyanis irritálja a kicsi légzőszerveit.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs