2022. szeptember 04.
Így lehet hatékony az éjszakai munka

Ezer helyről hallani, hogy mennyire fontos a nyugodt éjszakai alvás, és hogy mi az, amire nagyon oda kell figyelni annak érdekében, hogy a pihenésünk zavartalan lehessen. Igen ám, csakhogy vannak olyan kevésbé szerencsések, akiknek az éjszaka a munkáról szól, arról pedig igen kevés tippet lehet olvasni, hogy mégis miként lehet hatékonyabbá tenni.

Persze van, akinek ez zsigerből jön, az éjszakai baglyok még hálásak is az ilyen lehetőségekért, hisz csend van, nyugalom, lehet fókuszálni és hát amúgy se nagyon tudnának aludni, így tulajdonképpen minden szempontból nyertes helyzet ez számukra. Mindenki más esetében azonban akár kínszenvedés is lehet, és bizony idővel se a kávé, se az energiaital nem hoz megváltást.  Ha nem akarunk jó alaposan kibabrálni magunkkal, akkor bizony érdemes előre felkészülni az éjszakai munkára. A legfontosabb – bár ez elsőre talán kissé furán hangzik -, hogy amennyire csak lehet, kipihenten álljunk neki a tennivalóknak. Sziesztázzunk egyet, sőt, az sem baj, ha alszunk egy keveset, így jóval könnyebben tudunk majd koncentrálni.

A kávé és az energiaital is segít persze, ám csak módjával és néha alkalmazva. Sokan nem gondolnak rá, de az is ugyanilyen lényeges, hogy eleget együnk. Hiába vagyunk éberek, ha nincs energiánk, az éjszaka folyamán pedig sokkal kevésbé ügyelünk arra, hogy elég ételt fogyasszunk, ezért aztán erre érdemes külön odafigyelni. Kardinális kérdés a környezet is, ahol a munkavégzés zajlik. Lehetőleg ne a hálóban dolgozzunk, hisz azt agyunk automatikusan összeköti a pihenéssel, ez pedig sok jóra nem vezet. Ugyancsak célszerű hanyagolni minden figyelemelterelő eszközt. Ne szóljon a tévé a háttérben, ne menjen egy film a másik kijelzőn, mert ezek csak hátráltatnak és lassítanak. A fehér zaj beválhat, ám érdemes kikísérletezni, hogy számunkra valóban hasznos-e az alkalmazása.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs