2021. július 26.
Így kúráld magad, ha felfáztál!

Bár férfiaknál is előfordul, az esetek döntő többségében a nők életét keseríti meg a sokszor csak felfázásnak nevezett húgyuti fertőzés, melyet legtöbbször ez E. coli baktérium okoz. Ez a kórokozó a húgyhólyagba jutva irritálja annak falát, ami nagyon kellemetlen tüneteket tud okozni és bizony nem egyszerű tőle megszabadulni, főképp egyszer és mindenkorra, hisz a statisztikák szerint a fertőzés majdnem az esetek felében fél éven belül visszatér.

Semmiképp sem szabad félvállról venni a felfázást, mert felléphet felülfertőződés, aminek a vége akár vesebetegség is lehet, így ha a tünetek pár nap után sem enyhülnek, vagy épp ellenkezőleg, súlyosbodnak, akkor mindenképp fel kell keresni a háziorvost, és megkezdeni a szükséges antibiotikum kúrát. Azonban egy időben észrevett fertőzés jó eséllyel otthon is kezelhető, jól bevált gyógymódokkal. Első lépésként a fájdalom csökkentése érdekében vegyünk forró fürdőt, ami enyhíti a gyulladással járó panaszokat. A fürdővizet nyugodtan fűszerezzük meg kamillával, hisz annak további gyulladáscsökkentő hatása van. A meleg folyadék azonban nem csupán külsőleg segít, hanem belsőleg is: felfázás esetén igyunk minél többet! Ennek egyszerű oka van: a sok folyadékkal ki tudjuk mosni hólyagunkból a baktériumokat.

Ha pedig már sokat iszunk, akkor az sem mindegy, hogy mit. Persze a víz is jó, de sokkal többet segítünk a szervezetünknek gyógyhatású itallal. Ezek közül a tőzegáfonyalé a leghatásosabb, ugyanis annak egyik összetevője megakadályozza a baktériumok megtelepedését. Ugyancsak szerencsés medveszőlő teát fogyasztani, valamint a szárított (nem filteres) csalánlevélből készült tea is. Megfázás esetén emelt dózisú C-vitamin fogyasztása ajánlott – akár napi 5000mg is jótékony hatással van ilyenkor a gyulladásra.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs