2022. július 04.
Így kerüld el a haspuffadást!

Ártalmatlannak tűnő, ám rendkívül zavaró panasz a haspuffadás, ráadásul komolyan meg tudja keseríteni a mindennapjainkat, ha nem jövünk rá, hogy pontosan mi is okozza. Néha-néha persze mindenkivel megesik, hogy felpuffad, de ez a legtöbb esetben csak egy pár órás probléma, és utána olyan gyorsan el is múlik, mint ahogy megjelent.

Ha azonban hosszan kínoz minket, akkor annak valami komolyabb oka van, amit minél előbb ki kell deríteni. Általában két irányban érdemes ilyenkor vizsgálódni, ugyanis az esetek túlnyomó többségében valamelyik lesz a kiváltó ok. Az egyik az az étkezés során a gyomorba kerülő – túl nagy mennyiségű – levegő. Teljesen normális, hogy valamennyi levegőt lenyelünk evés közben, ám ha valamiért ez túlságosan gyakran fordul elő, akkor az puffadáshoz vezet, ráadásul mivel ennek a hátterében általában stressz áll, ezért a folyamat állandóan ismétlődik, így a panaszunk folyamatossá válik. Ez ellen nem egyszerű tenni, hisz a kiváltó feszültséget kellene megszüntetni, ám mindenképpen menjünk utána, már csak azért is, mert a folyamatos stressz ennél komolyabb egészségügyi problémákat is okozhat idővel.

Ha azonban ezt az eshetőséget kizártuk, akkor szinte biztos, hogy valamilyen élelmiszerre reagálunk így. Ez akkor fordul elő, amikor az emésztésünk tökéletlen, így a baktériumok gáztermelése okoz felfúvódást. Első körben érdemes teljes mértékben átállni a laktózmentes diétára, hisz gyakran ez okozza a panaszokat – és ezt a legegyszerűbb kiszűrni is -. Ha ez nem segít, akkor hagyjunk el minden olyan ételt, ami puffadást okozhat – káposztafélék, bab, de a teljes listát egy dietetikus a rendelkezésünkre bocsátja -. Emellett próbáljunk meg aktívabb életet élni, mozogjunk sokkal többet, ez ugyanis jótékony hatással van a puffadásra. Ha még így sem járunk eredménnyel, és a helyzet egyáltalán nem mutat javulást, akkor mindenképpen kérjük ki szakorvos véleményét, aki megfelelő vizsgálatokkal kideríti, hogy mi áll a háttérben. A lényeg, hogy ne vegyük félvállról a panaszokat, mert idővel nagyon megkeseríthetik az életünket, így jobb, ha minél előbb kiderítjük, hogy mi okozza azokat.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs