2021. június 12.
Így hat a csípőspaprika a szervezetünkre

A paprika rendkívül magas C-vitamin tartalmú növény, emellett számos más vitamint és fontos hatóanyagokat – karotinoidokat, luteint, likopint, zeaxantint tartalmaz így rendkívül egészséges a fogyasztása. A paprika csípősségéért a kapszaicin nevű anyag a felelős.

A csípősség érzete úgy keletkezik, hogy a kapszaicin lecsökkenti a szájban lévő jő- és fájdalomérzékelő receptorok ingerküszöbét, így forrónak érzékeljük a normális testhőmérsékletet is. Ez a hatás a test bármely pontján elérhető, ezt bárki megtapasztalhatja, aki például csípős paprika evés után megdörzsöli a szemét. A csípős paprika gasztronómiai szempontból fontos szerepet tölt be mindennapjainkban, ugyanakkor egészségügyi szempontból is hasznos a fogyasztása. Egy tanulmány szerint, akik 20 éven át havonta elfogyasztottak legalább egy csilipaprikát, azoknál 13 százalékkal csökkent a korai elhalálozás veszélye. A kutatók szerint ez minden bizonnyal a csilipaprikában lévő tápanyagoknak, illetve a növény gyulladáscsökkentő hatásának köszönhető.

A paprikának csípős ízt adó kapszaicinnek köszönhető, hogy az anyagcsere nem lassul le, miközben az étvágy viszont csökken. Szintén a kapszaicinnek köszönhető, hogy a csípős paprika enyhíti az izületi gyulladás, valamint a fibromyalgia kellemetlen tüneteit. A csípős paprika baktériumellenes és egyéb mikroorganizmusok elleni hatása miatt akár természetes tartósítószerként is alkalmazható. Szintén kutatások igazolják, hogy a kapszaicin hatékony a rákos megbetegedések elleni küzdelemben. Vizsgálatok alapján az emlő-, illetve a prosztatarák esetén a legeredményesebb. A csípős paprika hatékony gyomorgyulladás, illetve gyomorfekély esetén is, mivel védi a gyomor nyálkahártyáját. Bára kapszaicinnek nincs bizonyított káros hatása, azért ügyelni kell a mértékletességre, nagy mértékben ingerelheti a gyomrot, hasfájást, hányingert, hasmenést okozva.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs