2021. május 30.
Hosszbordás szíj feszítőgörgő az autóban

Az erőátviteli rendszer egyik nélkülözhetetlen eleme a hosszbordás szíj feszítőgörgő, melynek feladata, hogy a megfelelő szíjfeszességet állandóan biztosítsa, illetve a megfelelő szíjvezetést és ennek következtében magát az erőátvitelt.

[wp_ad_camp_1]

Hosszbordás szíj feszítőgörgő neve árulkodó, hiszen a feszítőgörgő meghosszabbítja a hosszbordás szíj elhasználódásának idejét és csökkenti annak mértékét. A motortérben, ahol a hosszbordás szíj is megtalálható, jellemzően nagy hőmérséklet uralkodik, ezért a szíj idővel biztosan elhasználódik. A feszítőgörgő ezt a folyamatot hivatott elodázni. Folyamatosan biztosítja a kellő feszességet, ezért az optimális erőátvitelben is kulcsszerepe van. Ha az autóban nem lenne feszítőgörgő, akkor a hosszbordás szíj csúszna és az általa meghajtott szerkezetek sem üzemelnének hatékonyan. Fontos, hogy a hosszbordás szíjat szakértő kezek szereljék be, ugyanis a rosszul kivitelezett munka, vagy egy balesetből, ütközésből kifolyólag bekövetkező elmozdulás mechanikai sérüléseket okozhat az alkatrészben. Arra is ügyelni kell, hogy a szíjfeszesség ne legyen túl laza vagy épp túl erős, mivel a görgő ennek okán is elmozdulhat.

Ha ellenőrzi a hosszbordás szíjat és úgy találja, hogy az alkatrész túl lassan forog a feszítőgörgőn vagy túl laza rajta, akkor célszerű az alkatrész állapotát ellenőrizni. A görgőforrás során jelentkező tengely holtjáték is problémát jelez. Ha valamilyen probléma jelentkezik, akkor az autó járatása során túlhevül az alkatrész. Ha úgy gondolja, hogy valamilyen gond van az alkatrésszel, akkor mielőbb látogasson el egy szervizbe, ahol a szakember meg tudja erősíteni vagy cáfolni gyanúját. Ha pedig alkatrészre van szükségük, akkor azt javasoljuk, hogy látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba!

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs