2021. november 15.
Homoktövis, a varázsnövény

A mai felgyorsult világban hatalmas szüksége van szervezetünknek a valódi vitamin bombákra. Sajnálatos módon sokszor már nem elég az a zöldség és gyümölcsfogyasztás, ami nagyanyáink idejében még bőven fedezte a szükségleteinket, hisz ezeknek a növényeknek a vitamin és ásványianyag tartalma a töredékére csökkent az elmúlt évtizedekben.

Célszerű ezért új megoldások után nézni, azonban nem feltétlen szükséges mesterségesen előállított készítményeket fogyasztanunk, léteznek természetes megoldások egészségünk megőrzésére. Remek példája ennek a csodanövénynek tartott homoktövis, melynek áldásos hatásait felsorolni is nehéz. Fogyasztása immunerősítő hatású, C-vitamin tartalma rendkívül magas (akár tízszerese is lehet a citroménak). Nem csupán a gyomorra (és ezáltal az emésztésre) van jó hatással, de a májat is védi, s hatalmas szerepe van a különböző fertőzések kivédésében. Azon túl azonban, hogy a belsőnkre jótékony, még a külsőnket is szebbé teszi, hisz gátolja a narancsbőr kialakulását  (a kötőszövetek erősítésével) és hajkoronánk megőrzésében is aktív szerepet vállal.

Íze rendkívül pikáns, ám azok számára is könnyedén megszokható, akik amúgy nem rajonganak a savanyú ételekért. Azonban – főképp eleinte – azoknak is érdemes csak kisebb adagot fogyasztani belőle, akik amúgy szeretik, hisz van, akiknél hasmenést okoz a túlzásba vitt mennyiség. 12 éven aluli gyermekek és babát várók szintén csak mértékkel fogyasszák. Akiknek bél, vagy epehólyag gyulladása van, illetve valamilyen hasnyálmirigy betegségben szenvednek, azok számára egyáltalán nem ajánlott a homoktövis, még kis mennyiségben sem. A többieknek azonban egy igazi vitaminbomba, ami télen és nyáron egyaránt védi a szervezetét, így érdemes beépíteni a mindennapi táplálkozásba.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs