2022. április 30.
Hogyan védekezzünk a korpa ellen?

A korpásodás rengeteg ember mindennapjait keseríti meg, hisz sok esetben nem jár – fizikailag – kellemetlen tünetekkel, csupán a ruhánk váll részén vesszük észre, hogy megint nincs rendben valami a fejünkön.

Ilyenkor aztán a legtöbben valamelyik drogéria felé vesszük az irányt és valamilyen korpa elleni készítménnyel – sampon, hajszesz – próbálunk meg úrrá lenni a problémán. Sajnos a helyzet azonban sokszor nem ilyen egyszerű, hisz a korpát nagyon sok minden okozhatja – ezek pedig más és más kezelési módokat igényelnek -, ráadásul van olyan változata, amitől nagyon nehéz megszabadulni. A leggyakoribb kiváltó tényező az a száraz fejbőr. Ez főleg a téli, hidegebb időszakban fordul elő, amikor száraz a levegő – kültéren és beltéren egyaránt – és a fejbőr veszít természetes zsírosságából. Előfordulhat azonban, hogy irritáció – azaz dermatitis – a felelős a korpáért, ilyenkor a bőr pirosas és akár pikkelyes is lehet. Nem egyszer azonban olyan egyszerű hiba okozza, mint amilyen a nem megfelelő hajmosás. Ez alatt érthetjük mind a samponválasztás elhibázottságát, mind a mosás gyakoriságát – ugyanis sem az nem jó, ha túl gyakran mossuk, sem az, ha túl ritkán -.

Emellett pedig ludas lehet valamilyen gombafertőzés és pikkelyesedés is, így jól látszik, hogy a lehetséges okok száma igen kiterjedt. A kezelés a legtöbb esetben speciális samponnal történik, ám számtalan termék létezik, ráadásul soknál a hatóanyagok is különbözőek. Egyes problémákra más és más szer a hatásos – és még ha meg is találjuk a megfelelőt, akkor is előfordulhat, hogy a jelenség annyira makacs, hogy hosszú hónapokra lesz szükség, mire hatásos eredményt érhetünk el -. A leghatásosabb megoldás az, ha konzultálunk kezelőorvosunkkal, illetve bőrgyógyásszal, aki a pontosabb diagnózis felállítását követően ajánl majd megfelelő kezelést. Fontos, hogy ilyenkor tartsuk be a javaslatokat és figyeljünk oda arra, hogy ne okozzunk plusz terhelést a fejbőrnek, – ne hagyjuk nedvesen a hajat, megfelelő időközönként mossuk -, így tudunk a lehető leggyorsabban megszabadulni a korpától.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs