2022. február 06.
Hogyan válasszunk monitort?

Amikor számítógépet építünk és hatalmas kutatómunka árán összeállítjuk a számunkra legoptimálisabb perifériákat, akkor általában a kijelzőre fordítjuk a legkisebb hangsúlyt.

Elsőre persze sokkal fontosabbnak tűnik, hogy mekkora háttértár, vagy épp memória, vagy milyen gyors videokártya van a gépben, ám ne felejtsük el a tényt, hogy a szemünk előtt legtöbbet a monitor lesz, és ha nem választunk pontosan nekünk megfelelőt, akkor bizony nem lesz tökéletes az élmény, bármilyen erős is a gépünk. Az első és legfontosabb tehát az, hogy meghatározzuk, hogy milyen célra fogjuk elsődlegesen használni a számítógépet. Egész más kritériumoknak kell ugyanis megfelelnie a kijelzőnek akkor, ha javarészt játszani fogunk rajta, és egész más szempontok fontosak akkor, ha dolgozunk – főleg, ha grafikai munkákat végzünk -.

Ha gamer gépet építünk és ennek megfelelő monitort keresünk, akkor két dologra kell nagyon odafigyelni. Az egyik a képfrissítés. Itt fontos, hogy legalább 120 Hz-es panellel legyen felszerelve a kijelző, hisz a folyamatosság így garantált. A másik a válaszidő – ez főként akkor lényeges, ha multiplayer játékokkal is játszunk -. Ma már nem ritkák az egy millisecundumos válaszidővel rendelkező monitorok sem, így ha tehetjük, ennél lassabbat ne válasszunk. Ezen kívül a méret sem elhanyagolható kérdés, hisz itt a minél nagyobb annál jobb elv csak egy határig érvényesül. A megfelelő távolságból nézve ugyanis szerencsés, ha az egész kijelzőt egyben látjuk, ezért túlságosan nagyot ne vegyünk, mert idővel kényelmetlen lesz a használata. Ha azonban dolgozni tervezünk a PC-n, akkor más szempontokat vegyünk előre a kereséskor. Grafikai munkáknál elengedhetetlen a nagy felbontás – nyugodtan válasszunk 4K kijelzőt, amin két ablak is kényelmesen elfér -, illetve talán még ennél is lényegesebb az RGB színhűség. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, nyugodtan kérjük ki szakember véleményét, mielőtt letesszük a voksunkat, mert a későbbiekben rengeteg bosszúságtól megkímél minket egy – szinte – tökéletesen színhű monitor. Kijelző vásárlásakor legyünk tehát megfontoltak, olvassunk el rengeteg tesztet, hisz hosszútávon csak akkor lesz zökkenőmentes a használat, ha ja megfelelő típust választjuk.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs