2022. szeptember 28.
Hogyan válasszuk ki a megfelelő méretet egy csillárhoz?

A csillár minden helyiség középpontja, különösen az étkezőben vagy a nappaliban, ezért fontos, hogy a dekorációnak megfelelőt válassza ki, de a térnek megfelelő méretű is legyen egyben.

Az étkező csillár átmérője körülbelül fele-kétharmada legyen annak az asztalnak, amely fölött lógni fog. Ennek a szabálynak egy másik változata, hogy a lámpatest átmérője körülbelül 1 lábbal kisebb legyen, mint az étkezőasztal szélessége a legszélesebb pontján. Ezen irányelvek mögött meghúzódó logika az, hogy a helyükről felemelkedő vendégek kisebb valószínűséggel ütik be a fejüket, ha a függő szerelvényt jóval távolabb tartják az ülőhelytől. Ha ez nem lehetséges, a legtöbb szakértő azt mondja, hogy jobb, ha nagyobbat választ az étkező csillár vásárláskor, mint kisebbet. A rögzítőelemet mindig felakaszthatja egy kicsit magasabbra, hogy távol legyen a fejektől. Ha lehetséges, úgy méretezze a csillárt, hogy ne legyen 48 hüvelyknél közelebb a faltól vagy más bútordarabtól. Bár nehéz megvalósítani kisebb helyeken, ez egy jó szabály, amelyet szem előtt kell tartani.

Előterekben, nagy szobákban és más nagy terekben ne feledje, hogy a megfelelő csillár több mint méret kérdése. Ne feledje, hogy a rögzítési stílus és a vizuális súly is szerepet játszik. Ha nehéz, díszes fazonú lámpatestet választunk, az lehet kicsivel kisebb, míg egy finomabb lámpatest megengedheti magának, hogy kicsit szélesebb legyen, mint amennyit a szabályok előírnak. Az egyik szabványos módszer a csillár megfelelő méretének meghatározására az, hogy összeadjuk a helyiség hosszát és szélességét, lábban mérve. Ez a szám hüvelykben jó méret a csillárhoz. Például egy 12 láb x 12 láb méretű előcsarnokhoz 24 hüvelyk átmérőjű csillárra van szükség. Az ennél nagyobb szobákban ritkán van szükség 32 hüvelyknél szélesebb csillárokra, hacsak nem elég magas a mennyezetük. A nagyon nagy, 14 láb vagy magasabb mennyezetű szobák akár 36 hüvelyk átmérőjű csillárt is elviselnek.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs