2022. március 26.
Hogyan tisztítsunk meg helyesen egy kandallót?

A kandalló, legyen az dekoratív vagy funkcionális, általában minden helyiség fókuszpontja. Valamennyi kandallótípusban közös, hogy a biztonság érdekében rendszeresen tisztítani kell. További tisztításra lehet szükség a környező felületeknél a por és a korom eltávolítása érdekében.

A fatüzelésű kandalló tisztítási gyakorisága a használat gyakoriságától függ. A hamut mindig a tűzszezon végén kell eltávolítani, ez egyben megfelelő időszak a tűztér téglák és a kandalló környezetének tisztítására is. Mindig hagyja teljesen kihűlni a kandallóban lévő hamut és törmeléket, mielőtt megpróbálná eltávolítani őket. Helyezzen egy rongyot a padlóra, hogy megvédje a koromtól, különösen, ha szőnyege van. Lapáttal vagy simítóval helyezze a hamut egy fém – soha nem műanyag – vödörbe. Dobja ki őket megfelelően, vagy használja a kerti talaj kiegészítésére. Miután a hamu eltűnt, távolítson el minden vasat és rácsot. Használjon bolti porszívót, hogy megszabaduljon a tűztérben maradt hamutól. Kövesse az alábbi tisztítási módszerek egyikét a korom és a szag eltávolításához a tűzálló téglákról. Porszívózza fel a kandallót, a palástot és a kandalló környékét is.

A kreozot felhalmozódik a füstcsőben és a kéményben minden egyes fa elégetésekor. A kéményt legalább évente ellenőrizni és tisztítani kell a véletlen tűzveszély csökkentése érdekében. Fontolja meg egy sapka felszerelését, hogy az állatok és a madarak ne rakjanak fészket a kéményben. Kapcsolja ki a gáz áramlását az egységben, és győződjön meg arról, hogy a jelzőfény már nem világít. Mielőtt folytatná a munkát, várjon néhány percet, amíg a gázgőz eloszlik. Terítsen le egy rongyot, és távolítson el minden védőburkolatot, például üvegajtókat vagy paravánokat. Miután feljegyezte az egység összeszerelésének módját, óvatosan távolítsa el a rönköket és az égőegységet. A lávakövek és az üvegkövek sok port gyűjtenek.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs