2021. október 05.
Hogyan tartsa távol a mókusokat a kertben?

A huncut, őrjítő és mindig tettre kész mókusok úgy tűnik, mindig egy lépéssel a kertészek előtt járnak a virág- és zöldségágyásunkban okozott károk tekintetében. Ritkán sikerül egyetlen módszerrel teljes mókusirtást elérni, de némi kitartással és sokrétű megközelítéssel meg lehet fékezni azt a pusztítást, amelyet ezek a rágcsálók a tájban okoznak.

A mókusok ugyanazokat a növényeket szeretik, mint mi, beleértve a gyümölcsöket és zöldségeket, a magvakat, a dióféléket és a bogyókat. Gyorsan tönkre teszik a tulipánhagymákat, sőt a tulipánvirágokat is. Azonban sok olyan növény van, amelyet a mókusok gusztustalannak találnak. Ezeknek a növényeknek erős szaga vagy íze van, amelyet a mókusok nem élveznek. Vegye fontolóra allium (hagyma, fokhagyma), nárcisz, galanthus, gyöngyvirág, muskátli, fritilláris virágok, aranyvessző elhelyezését az ágyakban, a szegélyekben és a függő kosarakban. Mint minden vadon élő állat, a mókusok is opportunisták, és kihasználják az alacsonyan fekvő gyümölcsöket a tájon. A madáretető az egyik legnagyobb mókuscsalogató, és nem számít, ha az etető a mókusbiztos etetők Fort Knox-ja, mivel a magok mindig a talajra hullanak. Nem kell lemondania a madarak etetéséről, de ha kevésbé ízletes takarmányra vált, mint a pórsáfránymag vagy a cayenne borssal kezelt mag, elriaszthatja az éhes mókusokat.

A kert tisztán tartása is elriaszthatja a mókusokat a támadástól. A betakarítás végeztével távolítson el minden leesett gyümölcsöt vagy zöldséget a földről. Ne felejtse el eltávolítani az egyéb olyan élelmiszereket, amelyek vonzzák a mókusokat, például a megmaradt állateledeleket, a leejtett makkot vagy a fekete diót a tájban. Mi a helyzet a macskákkal és kutyákkal? A közelben heverő ragadozó látványa átmenetileg elriaszthatja a mókusokat, de ha minden háziállat alszik, a gyors rágcsálók folytatják a kárt a kertben.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs