2022. július 06.
Hogyan szabaduljunk meg a szúnyogoktól a lakásban?

Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor végre beköszönt a szép idő, eljön a teraszon töltött esték ideje, ám a zümmögő vérszívók ellepnek mindent, és lehetetlen tőlük a szabadban tartózkodni. Ilyenkor a leghatásosabb, ha az önkormányzat időben gondoskodik a szúnyoggyérítésről, amelyet a késő esti órákban, földi járművekről intéznek.

Sajnos ha ennek az időpontja csúszik, és a lárvák többsége kikel, akkor onnan már nagyon nehéz hosszú távú, tartós eredményt elérni, ám nem lehetetlen. Szerencsére egyre több megoldás létezik arra is, hogy egyénileg fel tudjuk venni a harcot a vérszívók ellen. Megfelelő tervezéssel akár természetes módon is távol tarthatjuk a szúnyogokat a portától – erre a legalkalmasabb módszer az, ha olyan növényekkel ültetjük körbe az udvart, amelyeket a szúnyogok nem bírnak -, ám ha ez nem lenne elég, akkor kültéri szúnyog csapdával, illetve füstölőkkel is felvehetjük a harcot ellenük. Sajnos azonban hiába teszünk meg mindent annak érdekében, hogy nyugodtan eltölthessünk pár órát az udvaron, a lakásba bejutó vérszívók még így is megkeseríthetik az életünket. Hiába minden szúnyogháló, az ajtónyitások rövidke ideje pont elég arra, hogy pár példány beszökjön, onnantól kezdve pedig éjszakánként belőlünk lakmároznak majd.

Különösképp bosszantó ez olyan esetekben, amikor kisgyerek is van a háznál, hisz az apróságokat előszeretettel csípik, ráadásul a legtöbb lurkó jól el is vakarja a dudorokat, amik így akár egy hétig is kínozzák őket. Beltéren azonban nem lehet füstölőzni, így a lehetőségeink korlátozottabbak. Szerencsére két megoldással még így is szép eredményeket érhetünk el. A leghatásosabb az az elektromos szúnyogcsapda. Ebből válasszunk egy komoly modellt, a feltölthető, pár ezer forintos példányok nem elég hatékonyak. Helyezzük olyan helyre, ahol a gyermek nem éri el, ám mégis központi részén van a lakásnak – ilyen például a hűtőszekrény teteje -. Azzal számoljunk, hogy sötétben elég nagy fénye van, illetve hangos is, ám ezek az apró kellemetlenségek bőven megérik annak tükrében, hogy vegyi anyagok nélkül megszabadít minket a rovaroktól. Ha ez valamiért nem lenne elég, akkor próbálkozhatunk párologtatós szúnyogriasztókkal, amelyeket kimondottan beltérre terveztek, ám legyünk körültekintőek, és alaposan olvassuk el a használati utasítást, hisz ezek a készülékek mégiscsak méreganyaggal dolgoznak.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs