2021. szeptember 27.
Hogyan szabadítsuk meg a szabadtéri teret a pázsitgombától

Nincs ami annál kellemetlenebb lenne, mint mezítláb sétálni a buja zöld pázsiton – majd egy ropogós gombára lépni. Ahol van egy, ott valószínűleg több is van, és gyorsan futótűzzé válhatnak. Míg a gombák általában nem károsítják a gyepet, jelenlétük jelzi a fűvel kapcsolatos esetleges problémákat. Szerencsére vannak megelőzési módszerek is, amelyek segítenek megszüntetni a bosszantó gombákat, amelyek tönkre teszik a gyep megjelenését.

A gombák eredendően nem problémások, és a legtöbb esetben valóban hasznosak lehetnek a gyep számára. Mivel a gomba a gyep bomló szerves anyagából táplálkozik, lebontja ezt az anyagot, és a tápanyagokat hozzáférhetővé teszi a fű számára. A gombák mintha a semmiből bukkannának elő. De ez nem igazán így van. Ezek csak egy látható eredménye annak a folyamatnak, amely már egy ideje a föld alatt folyik. Egy földalatti gomba a gombás problémájának valódi bűnöse. Ha zavaró a gomba látványa vagy illata, akkor lépéseket tehet annak eltüntetéséhez. A gomba feladata a spórák felszabadítása, ezért célszerű leszedni és eltávolítani őket, mielőtt spóráikat felszabadítanák. Ez a módszer nem oldja meg a problémát (mert a föld alatti gomba tovább él), de a jövőben legalább csökkenti a gombák szaporodását.

Bár ezzel a módszerrel az időzítés a legfontosabb, gomba szakértővé kell válnia ahhoz, hogy tudja, mikor minden faj felszabadítja spóráit. Amikor gombát szed a gyepéről, próbálja meg a következő négy lépést: Húzza ki vagy ássa ki a lehető legtöbbet a földből (ne csak a gombafejet szedje le). Tegye őket egy műanyag zacskóba, hogy a mozgás ne szórja szét a spórákat. Zárja be szorosan a zsákot, hogy a spórák ne kerülhessenek a levegőbe. Permetezzen néhány csepp mosogatószert vízzel keverve, ahol eltávolította a gombát; a mosogatószer enyhe gombaölő szerként hat.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs