2022. március 12.
Hogyan óvjuk karóránkat?

Sokak számára a karóra nem más, mint használati tárgy, aminek a segítségével bármikor, bárhol villámgyorsan le tudják olvasni a pontos időt – és esetleg a dátumot -. Ennyi a célja, semmi több, ennek megfelelően az ilyen típusú felhasználók általában nem is bonyolítják túl a megfelelő példány kiválasztását.

A legtöbbször csak bemennek egy óraszalonba, és ráböknek egy strapabíró, tetszetős darabra, ami évekig kiszolgálja őket. Aztán ha valamiért tönkremegy – hisz mint minden eszköz, előbb-utóbb az órának is ez a sorsa -, akkor egyszerűen csak vásárolnak egy másikat. Aztán vannak azok az óra tulajdonosok, akik számára nem csak egy időjelző szerkezet ez a csuklójukon, hanem sokkal több annál. Egy nagyon fontos darabja a mindennapi – vagy épp ünnepi – viseletnek, egy ékszer, sőt, egy kedvenc kiegészítő. Emiatt pedig megtesznek mindent, hogy karórájuk minél tovább tökéletes pompájában ragyoghasson. Egy órának ugyanis törődésre, odafigyelésre és időnként bizony – akárcsak egy autónak – szervizre van szüksége ahhoz, hogy évekig, sőt, évtizedekig tökéletesen üzemeljen.

De mire is kell figyelnünk, ha azt szeretnénk, hogy hosszú-hosszú ideig örömünket leljük ketyegőnkben? Nos, a legfontosabb, hogy mindig tartsuk be a gyártó előírásait a vízállóságra vonatkozóan. A jelöléseknek megfelelően vigyük csak vízbe az órát, hisz egy beázás hatalmas károkat tud okozni. Emellett számoljunk azzal, hogy egy komolyabb óraszerkezet – akárcsak az autó motorja – olajozást kíván. Ez az olaj azonban idővel besűrűsödik, így cserélni kell. Ezért legalább 5-6 évente vigyük el az órát szervizeltetni, és ha már szakavatott kezekben van, akkor fel is políroztathatjuk, hogy újra régi pompájában tündökölhessen. Végül, de nem utolsósorban nagy vigyázzunk, hogy ne érje ütés az óratokot, hisz a legkisebb elmozdulás is végzetes lehet a szerkezetben, tekintve hogy milliméteres fogaskerekek összehangolt, precíz rendszere található benne.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs