2021. május 12.
Hogyan növekszik az eukaliptusz?

Az eukaliptusznak különálló, mentolszerű illata van, és népszerű gyógynövény az otthoni gyógymódok számára. Ausztráliában őshonos, általában dísznövényként termesztik a kertben, bár lenyűgöző beltéri növényt is jelenthet. Az eukaliptusz illóolajok szintén nagyon elterjedtek, és az egész házban felhasználhatók a megfázás elleni szerektől az aromaterápiáig.

[wp_ad_camp_1]

Az eukaliptuszt, úgy ismerheti, mint az ausztráliai koala kedvenc étele, és itt Ausztráliában a fa a legbőségesebb. Ennek ellenére meglehetősen könnyen boldogul máshol is, ahol a legjobb tavasz közepén vagy késő ősszel ültetni, és gyorsan növekszik, gyakran ismert, hogy évente akár két láb magasságot is elér. Noha több mint 500 ismert eukaliptuszfaj létezik, a házikertész számára a leggyakrabban ajánlott típusok közé tartozik az E. cinerea, valamint az E. globulus és az E. gunnii. Az eukaliptusz növényeket örökzöldnek tekintik, bár elveszíthetik leveleiket, amelyek világoszöld ovális formában kezdődnek, és végül a fa öregedésével sötétebb zöld árnyalatot kapnak.

Az eukaliptusz meglehetősen mentes minden jelentős kártevőtől vagy betegségtől, bár előfordulhat, hogy olyan problémákat észlel, mint az eukaliptusz betegségei, amelyek kezelhetők a növény fertőzött területének azonnali eltávolításával (az inszekticidek nem hatékonyak néhány betegség ellen ellen). Az eukaliptusz nyilvánvaló szépségén túl ehető és gyógyászati ​​felhasználással is büszkélkedhet. Az eukaliptuszolajat a növény leveleiből, gyökereiből és kérgéből gyűjtik be, és antiszeptikus és sebösszehúzó hatására használják. Az eukaliptuszolajat gyakran használják légzőszervi megbetegedésekre, mint ízesítőt köhögéscseppekben és dekongesztáns típusú krémekben. Ezen túl koktél ízesítésére vagy egy esti csésze tea édesítésére használható – sőt, illóolajként használva elriasztja a csípős rovarokat is.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs