2021. január 14.
Hogyan nő a mexikói körömvirág?

A bokros francia körömvirágnál magasabb és egyenesebb, a mexikói körömvirág (Tagetes erecta) három-négy láb magasságig érhet. Mexikóban őshonos, emiatt jobban tolerálják a forró, száraz körülményeket, mint a francia fajta. Érdemes megjegyezni, hogy ezt a fajt afrikai körömvirágként is szokták emlegetni.

[wp_ad_camp_1]

A fajták sárga és narancssárga árnyalatúak. A nagy, teljes virágzás három-hat hüvelyk átmérőjű a zöld szár tetején és a páfrányszerű lombozaton. Ilyen magas szárakon nőve vágott virágként szeretik őket, sőt a legtöbb kezdő kertész is meg tudja nevelni őket. Bár bőséges, a mexikói körömvirág nem agresszív vagy invazív. Ezek az aromás egynyári virágok nyár elejétől fagyig megvilágítják a kerteket. Ellenállnak a bogaraknak, és vonzzák a méheket, a lepkéket és a katicabogarakat. A körömvirágok sugárzó, sáfrány árnyalatú arcát régóta hasonlítják a naphoz. A mexikói körömvirágok szentek voltak az aztékok számára, akik gyógyszerekre használták őket, és ünnepélyesen felajánlották a napisteneknek. Az azték nép úgy vélte, hogy Mictēcacihuātl istennő, az alvilág őre és az elhunyt szellemek védelmezője kedvenc virága ez a faj volt. “Cempasúchitl” -nek nevezték a virágot, és bíztak abban, hogy annak csípős illata röpke látogatásokra visszavezetheti a szellemet a fizikai világba. Manapság a körömvirágokat még mindig a nap gyógynövényének nevezik, a mexikói körömvirágokat pedig a halottak napján gyakran oltárra helyezik.

Ezt a virágot nem szabad összekeverni a Tagetes lemmonii-val. Általában Lemmon körömvirágaként ismert, néha Mexikói körömvirág néven is emlegetik. Ahhoz, hogy üdvözölje a Tagetes erecta-t a kertjében, vásároljon tavasszal ilyen növényeket, vagy nevelje őket a magból. Távolítson el minden gyomot és füvet a területről. Körülbelül 6 hüvelyk mélyen ásson le a talajba. Ezek az egynyári részleges árnyékban nőnek, de teljes napsütésben virágoznak.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs