2021. október 02.
Hogyan neveljünk Katsurát?

A katsura fának (más néven Cercidiphyllum japonicum vagy “Pendula”) kecses ágai vannak, amelyek szív alakú, kékeszöld leveleket teremnek, amelyek ősszel élénk sárga színűvé válnak.

Ez a Kínában és Japánban honos, vonzó lombhullató fa amely nagy kiterjedésű, és akár 15-25 láb magasra is megnőhet, így nagyszerű választás parkokba és golfpályákra – vagy bárkinek, akinek nagy, kiterjedt ingatlana van. A katsura már régóta dédelgetett páratlan szépsége miatt – sőt, sok kínai és japán legendába szőtték bele, amelyek korok óta öröklődnek. Az amerikai változatot egy kentucky-i ültetvényes fedezte fel az Egyesült Államok földjén egy indianai faiskolában 1960 körül, és „Amazing Grace” Weeping Katsura Tree néven vált ismertté. A fa kezdetben piramis alakú lesz, mielőtt kigömbölyödne. A lelógó ágak kinyílnak, mielőtt felsepernék a talajt. A Katsura gyönyörű lombja bronz vagy lilás-vörös színű lesz, mielőtt ősszel kékeszöld lesz, és aranyszínűvé vagy barackszínűvé válik. Márciusban vagy áprilisban apró piros virágok kelnek ki.

A katsura egész évben karaktert kölcsönöz tájának. Kompakt formája és világos árnyékot biztosító képessége miatt remek választás a kertekbe. Egyenként vagy csoportosan ültethető. A legjobb az egészben, hogy levelei hullás közben finom édes illatot árasztanak – szinte olyan, mint a vattacukor vagy a karamell. A gyorsan növekvő fa, a katsura minden bizonnyal szemet gyönyörködtető kiegészítője lesz a tájnak. Teljes napsütést és sok vizet igényel, de szerencsére nem túl nagy karbantartást igénylő fa, ha megtelepszik. Ezek nagyszerű fák, amelyeket családja örömére ültethet, mivel a gyerekek szeretnek bújni és játszani a lombkoronában. Ezenkívül egész évben szépséget és vizuális érdeklődést kölcsönöz ingatlanának. Ez a fa nem jár semmilyen súlyos kártevővel vagy betegséggel. A kertészeknek azonban tisztában kell lenniük azzal, hogy a katsura nem tűri a szárazságot, és a fát óvni kell a közvetlen széltől is.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs