2019. február 16.
Hogyan lehet szabályozni a drón használatát?

Az elmúlt évek egyik legnagyobb siker termékén a különféle méretű drónokat kiálthatjuk ki. Ugyanis lassan mindenki számára elérhetőek lesznek és bárki repülhet általuk egyet vagy légi felvételeket készíthet.

[wp_ad_camp_1]

A drónok használatáról és a légi felvételek készítéséről már sok szabályozás született meg, ám még mindig nagyon sok az illegális repülés. Mi most utána jártunk, hogy milyen szabályok is vonatkoznak azokra, akik szívesen kipróbálnák a drón által való repülést. A szakértők szerint ez a terület nincs igazán szabályozva, és ennek hiányosságaival sokan visszaélnek. Mivel ezeknek a szabályoknak a felállítása olyan bonyolult lehet, hogy sokan elrettennek tőle. Először a drónozást komolyan kell venni és meg kell szabályozni annak használatát, hiszen nem egy veszélyt rejt magában. Többek között meg kell említeni, hogyha nem helyesen használjuk, akkor bármire ráeshet és abban kárt tehet. Vagy még ezen kívül azzal is számolnunk kell, hogy ne használják fel olyan célokra, mint kémkedés, vagy egy betörés helyszínének előzetes felmérése a levegőből.

Ahhoz, hogy szabályszerűen drónozunk, annak is meg van a maga protokollja. Az engedélykérelmünket a Honvédség felé kell benyújtanunk és ők bírálhatják el ennek megadását. Ilyen esetekben, mint pl. a drón, ami a pilóta nélküli légijárművekhez tartozik, akkor már eseti légtér igénylés is elégséges lehet. A szabályzatban benne van, hogy fizikailag felszállás előtt 10 perccel, jogilag előtte 30 perccel kell elkezdeni a felkészülést. Ez a szabályzat azért sem bizonyul jónak, mivel a becsületes drón használók munkáját teljesen ellehetetleníti. Ők lehetnek esküvői fotósok, rendezvény kamrások, videoklip forgatók vagy akár térkép készítők is. Egy felszállás engedélyezéséhez minimum 30 nap kell.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs