2021. április 10.
Hogyan lehet növeszteni és gondozni a cherokee rózsákat?

A Cherokee rózsa (Rosa laevigata) az Egyesült Államok délkeleti részén honosítva Ázsiában őshonos. Az Egyesült Államokban kezdett növekedni azon az úton, amelyen a cherokee őslakosok kénytelenek voltak Oklahoma területére utazni az 1838-as évben.

[wp_ad_camp_1]

A fehér virágok illatosak, mint a szegfűszeg, különleges szimbolikát képviselnek a cherokee nép számára. A jelentőséget egy régóta fennálló legenda adja, amely a cherokee nők könnyeit meséli el a csatában elhunyt partnereikért. Amikor a főnök imádkozott fájdalmaik enyhítésére, attól a naptól kezdve minden könnyük virágot alkotott. A történet a cherokee emberek könnyeire is vonatkozik, amikor kénytelenek voltak átsétálni Grúziából Oklahomába, amely ezen a földrajzi területen keresztül terjesztette a Cherokee rózsát. A Cherokee rózsa minden tavasszal fehér virágokat képez, aranysárga porzóval. Ennek az öt szirmú virágnak az arany középpontja jelképezi az őslakos amerikaiaktól elvett aranyat. Júniusban (vagy a helytől függően korábban) a virágzás a napsütésben ragyog a sötét, fényes, tartósan félig örökzöld levelekkel szemben.

A háromlevelű levelek fogazott szélekkel rendelkeznek. A vesszők tövises szárú formában terjednek és ívelnek. Ez a futórózsa erőteljesen terjed, gyorsan növekszik a vadonban, 20–60 méter magas. A rózsák átmérője két-négy hüvelykes, és csak évente egyszer virágzik. Nagy, körte alakú, sörtés, barnás narancsvörös (egyes fajtákban lila) ehető csipkebogyókat képez. Ültessük ezt a futórózsa évelőt egy fal mellé vagy egy házikertbe. Növekszik akár úgy is, mint sövény egy rácson vagy kerítésen. Helyezze el a növényt úgy, hogy elterüljön a falon, távol minden olyan nagy forgalmú helytől, ahol a járókelők beleakadhatnak a tüskébe.  Fontolja meg a déli fekvésű, napos, védett falra ültetést. Míg a részleges árnyékot tolerálni fogják, a Cherokee rózsa virágok teli napsütésben virágoznak és ellenállnak a betegségeknek.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs