2020. november 18.
Hogyan lehet növekedni és gondozni az ínfüveket?

A ínfüvek (Ajuga reptans), gyorsan növekvő lágyszárú évelő talajtakarót (a reptans fajnév “kúszót” jelent). Noha gyönyörű virágcsúcsokat hoz létre, és többféle fajtában kapható, amelyek jól működnek a tereprendezésben, a földalatti futókon keresztül történő agresszív terjedésével meglehetősen sok kellemetlenséget okozhat.

[wp_ad_camp_1]

Van azonban néhány olyan helyzet, amelyekben jó tulajdonságaik elegendő okot jelentenek néhány kertész számára a termesztéshez. Az Ínfüvek kiválóan alkalmasak nagy, árnyékos területek kitöltésére, ahol a gyep nehezen növekszik, és jól működhet a partokon vagy lejtőkön, vagy fák és cserjék körül ültethető. Sűrű szőnyeget képez, amely elfojtja a gyomokat, és ismert arról, hogy meglehetősen szarvasbogárálló. Olyan kemény, hogy akár fekete diófák (Juglans nigra) alatt is megnőhet, amely olyan vegyszert állít elő, amely elriasztja a legtöbb növényt. Kerülje azonban a ínfüvek ültetését a gyepek közelében, mert gyorsan átterjedhet a gyepfűbe. A Ínfüvek fényes, sötétzöld levelekkel rendelkeznek, tavasz közepétől későig kék, ibolya vagy lila virágcsúcsokat hoznak létre, amelyek 8-10 hüvelyk magasak lehetnek, bár egyes fajták virágcsúcsai rövidebbek. Több fajta tarka lombszíneket és mintákat kínál.

Ültesse az ínfüveket olyan helyre, ahol jó a légkeringés, a növényeket kb. 1 láb távolságra. Vágja le a virágcsúcsokat nyár végén, miután a virágok elhalványultak. A ínfüvek nagy területének visszavágásához használjon magas pengemagasságú fűnyírót. Az újratelepítés után alaposan öntsön rá vizet. Mivel a ínfüvek agresszíven terjednek a futókon keresztül, ennek a ténynek figyelmeztetnie kell arra, hogy invazív lehet. Ahhoz, hogy irányítsuk ültetőágyait, hűségesnek kell lennie ahhoz, hogy kihúzza onnan, ahova nem tartozik. Ha nem éber az irányításával kapcsolatban, hamarosan kártevővé válik.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs