2022. augusztus 30.
Hogyan küzdjünk az utazási betegség ellen?

Nincs is annál elkeserítőbb, mint amikor régóta várunk egy kellemes utazást, ám már jó előre tudjuk, hogy mekkora kényelmetlenséggel fog járni, mire megérkezünk a célunkhoz. Az utazási betegség nem válogat, s bár sokkal gyakrabban fordul elő gyermekeknél, mint felnőtteknél – és inkább érinti a nőket, mint a férfiakat -, bárki szenvedhet ettől az állapottól.

A legtöbb esetben hányingerrel, hányással, és erős szédüléssel jelentkezik, s noha ártalmatlan jelenség – kivéve persze ha a sofőrt érinti -, iszonyatosan bosszantó, hisz ha egy hosszú út során végig ettől szenvedünk, akkor a pár óra is egy örökkévalóságnak tűnhet. Ráadásul bármilyen jármű esetében tapasztalhatjuk a tüneteket, noha sok esetben kimondottan egy típus az, amit nem bírnak az érintettek. Az utazási betegség kialakulása egy összetett folyamat eredménye, legegyszerűbben úgy fogalmazható meg, hogy abba a komplex rendszerbe, ahogy a körülöttünk lévő világot tapasztaljuk, hiba csúszik. Bár ezt általában nem vesszük észre, az agyunk folyamatos kalkulációban van, és a látás, hallás, egyensúlyozás segítségével mindig pontosan meg tudja határozni, hogy épp hol vagyunk, és merre haladunk. Ha ez a rendszer megkavarodik, akkor tapasztaljuk azokat a kellemetlen tüneteket, amelyeket együttesen utazási betegségnek nevezünk.

Tenni ellene nem könnyű, noha jó pár óvintézkedés megkönnyítheti a helyzetünket. Utazás előtt – amennyire csak lehet – pihenjük ki magunkat, és ne fogyasszunk koffeint, se egyéb tudatmódosító szert. Az alkohol különösképp ronthat a helyzeten, így azt mindenképpen kerüljük. Ahogy azt is mellőzzük ilyenkor, hogy jól belakmározunk – egy esetleges hányinger esetén ez nagy segítség, ám ne kínozzuk magunkat, nyugodtan vegyünk be egy kimondottan erre a célra készült gyógyszert indulás előtt -. Bármilyen járművel is utazunk, mindig a menetirány szerint előrefelé üljünk, ezzel is csökkentve a szédülés esélyét. Jó hír, hogy a legtöbben idővel elnövik ezt a problémát, így hát ha nincs más megoldás, legyünk türelmesek, mert előbb-utóbb csupán egy rossz emlék lesz az utazási betegségünk.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs