2016. május 14.
Hogyan készítsünk kókusztejet házilag?

A tej és a tejtermékek táplálkozásunk egyik alapját adják. Azonban nagyon sokan kétkednek abban, hogy valóban alkalmas-e emberi fogyasztásra a tehéntej. Ezen kívül pedig vagy épp ezek miatt sok étrend is tiltólistára helyezi a tejet, ha a tejtermékeket nem is. Egyre többet hallani arról is, hogy valaki tejallergiával küzd.

[wp_ad_camp_1]

Azonban mára már senkinek sincs oka az elkeseredettségre, és senki sem kell, teljesen megvonja magától a tej fogyasztását. Egyszerűen csak másfajta tejre kell áttérni. Ilyen alternatíva lehet például a kókusztej, mely sokkal egészségesebb, mint a tehéntej, a legtöbb diéta is támogatja, és az allergiásoknak is remek itala lehet. Kókusztejet ma már sok helyen meg tudjuk vásárolni. Azonban sajnos még ezek az áruk is sok kívánni valót hagynak maguk után. Nem beszélve arról, hogy mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha rendszeresen szeretnénk fogyasztani. Szerencsére a kókusztej otthon is elkészíthető, és ez a változat nemcsak olcsóbb, de élettanilag is pozitívabb hatásokkal bír.

Ez persze csak akkor lesz igaz, ha kezeletlen kókuszreszeléket használunk. A házi kókusztej elkészítésének három módja ismeretes. Az első módszernél főzzük a kókuszt, a másodiknál forrázzuk, a harmadiknál pedig hideg vízben áztatjuk. Nem mindegy azonban, hogy melyik mellett döntünk. Noha a főzéssel kaphatjuk a legintenzívebb ízt, sok vitamint és a kókusz enzimszerkezetét is tönkretehetjük általa. A forrázásnál valamennyivel lágyabb ízt kapunk, azonban megmaradnak a kókusz jótékony hatásai. A hideg vizes áztatás során a kókuszból nem tudunk minden hatóanyagot kinyerni, és a kókuszzsír sem tud benne teljesen feloldódni. Így egy sokkal hígabb és zsírszegényebb tejet kaphatunk.

Minden esetben egy rész kókuszreszelékre és két rész vízre van szükségünk. Tehát például 500 g kókuszreszelékhez használjunk 1 l vizet. Az első két módszernél fel kell, forraljuk a vizet. A főzés esetében ekkor belekeverjük a kókuszreszeléket, és együtt főzzük néhány percig. A forrázás esetében, azonban csak leöntjük a reszelékünket a forrásban lévő vízzel, majd állni hagyjuk legalább fél óráig (de akár több óráig is nyugodtan hagyjuk ázni). Ha hideg vizet használunk, akkor azzal öntsük le a kókuszreszeléket, és legalább 12 óráig hagyjuk állni. A többi lépés mindegyik módszer esetében megegyezik. Turmixszoljuk össze a vizes pépünket, majd szűrjük le szűrő vagy valamilyen anyag segítségével. Ezután ugyanúgy használhatjuk, ahogy a sima tejet, és kedvünkre ízesíthetjük is. Fedett edényben, hűtőszekrényben tárolva akár egy hétig is eláll.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs