2020. április 18.
Hogyan készítsük el a pulykát?

Az ünnepi ételek legnépszerűbb főfogása az egészben sült pulyka. Elsősorban karácsonykor szokták készíteni, de néha más alkalmakkor is. Mivel a magyar konyhában nem annyira elterjedt ez a fogás, mint például a csirke, elkészítése is bonyolultabb lehet a kezdő szakács számára.

[wp_ad_camp_1]

Van néhány jótanács, amelyeket ha betartunk, biztosan nem ronthatjuk el az ünnepi menüt. Mindenekelőtt a húst be kell pácolni egy nappal az elkészítés előtt. Ez nagyon fontos, főleg az ilyen nagy tömegű húsok esetében, hiszen ez alatt az idő alatt veszi át a páclé ízét. Minél többet ül benne, annál intenzívebb lesz majd. Ha ez megvan, még valamit tehetünk a jó íz elérése érdekében: a pulyka fellazított bőre alá tegyünk kis gerezd fokhagymákat, esetleg fűszervajat. Ha ez utóbbit választjuk, akkor nagyon kell vigyázni, hogy ne szakadjon fel sehol a bőr, mert akkor kifolyik a fűszervaj, ráég a húsra és kellemetlen íze lesz. Ízlés szerint szórhatunk rá még fűszereket, de vigyázni kell, hiszen ez a fajta hús már önmagában sem szokványos, és a túlzásba vitt fűszerezéssel nagyon könnyű elrontani. Ha mégis úgy alakult, akkor egy semleges körettel helyre lehet hozni.

A sütési folyamat nagyjából ugyanaz, mint a többi húsnál, azzal a különbséggel, hogy ezt gyakrabban kell majd locsolgatni. Tanácsos, ha az elején 220 fokos előre felmelegített sütőbe helyezzük és így hagyjuk 20 percet. Ekkor képződik alatta az a lé, amelyet a locsolgatáshoz fogunk használni a továbbiakban. Ha letelt a 20 perc, vegyük egy kicsit lennebb a lángot, hogy nehogy odaégjen a hús és minden 10 percben locsoljunk rá a pácléből, hogy nehogy kiszáradjon. Úgy állapíthatjuk meg, hogy megsült-e rendesen, hogy beleszúrunk egy éles villával, vagy pont erre a célra gyártott hústűvel. Ha a kifolyó leve rózsaszín, akkor még vissza kell raknunk egy kicsit.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs