2022. február 27.
Hogyan kell fertőtleníteni a szőnyeget?

Legyen szó akár faltól falig érő szőnyegekről, akár nagy felületű szőnyegekről, akár kis szőnyegekről, ezek minden nap sok szennyeződésnek, allergénnek és baktériumnak vannak kitéve. Mi és házi kedvenceink szennyeződéseket viszünk be otthonunkba a cipőnkön és a lábunkon, és a tüsszentésből és köhögésből származó testnedveket a felületekre juttatjuk, és a szőnyegeken hemzseghetnek a baktériumok.

Ha készen áll a szőnyegek tisztítására, fontos megjegyezni, hogy az otthonok, iskolák és nyilvános helyek felületeinek tisztításában, fertőtlenítésében jelentős különbségek vannak. Ezeket a meghatározásokat a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) határozza meg, hogy meghatározzák a kezelés után a felületen maradt mikrobiális szennyezettség szintjét. Ha egy felületet fertőtlenítettek, az csak addig marad fertőtlenítve, amíg ismét szennyeződések nem érintik. A puha felületek, mint a szőnyegek, méretük, felépítésük és egyenetlen felületük miatt nehezen fertőtleníthetők. Azonban nagymértékben csökkentheti a bakteriális szennyeződés mértékét. A szőnyegeket hetente többször fel kell porszívózni, hogy eltávolítsák a laza szennyeződést (naponta, ha mászó baba vagy kisgyermek van). Évente legalább kétszer mélytisztítást kell végezni, de jobb szezonálisan. Ha valaki az otthonában fertőző betegségben szenvedett, vagy legyengült az immunrendszere, javasolt a gyakoribb mélytisztítás.

Érdemes lehet egy nagyobb mosógéppel rendelkező mosodára szánni az időt. Válassza ki a szőnyeghez ajánlott legmelegebb vizet az ápolási címkén. A nagy teljesítményű mosószer elegendő enzimet tartalmaz a szennyeződés eltávolításához. Adjon hozzá mosodai fertőtlenítőt, például Lysol Laundry Sanitizert, fenyőolajat vagy klóros fehérítőt a termékre vonatkozó utasítások szerint. Ha a szőnyeg 100% pamut, és nincs gumi hátlapja, szárítsa szárítógépben magas hőfokon. Ha a szőnyeg nem bírja a magas hőt, hagyja a szőnyeget levegőn megszáradni.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs