2021. október 10.
Hogyan grillezzünk egy halat egészben?

Az egész hal grillezésének az a szépsége, hogy ez az egyik legegyszerűbb dolog a világon. Ez az egyik legjobb módja annak, hogy friss halat kapjon, mivel a frissesség jelei sokkal nyilvánvalóbbak egy egész halban, mint a filén. Ráadásul általában olcsóbb, még a csontok és a fej súlyának számítása után is.

Ami az abszolút könnyedséget illeti, semmi sem könnyebb annál, mintha egy egész halat megsütünk: egyszerű, hiszen csak be kell dobni a sütőbe. De az ízét illetően is azt kell mondanunk, hogy a grillezett hal egészben a kedvencünk. Ez a száraz, intenzív grillhő csodákat tesz a bőrrel, ropogóssá és repedezővé teszi. A keményfa parázson történő főzés pedig hozzáadja az íz további dimenzióját. De el kell ismerni, hogy egy egész halat grillezni kicsit nehezebb, mint sütni, főleg azért, mert ha a hal ráragad a grillrácsra, akkor a dolgok rendetlenek lehetnek. Mindazonáltal, ha ismer néhány kulcsfontosságú trükköt, semmi baja nem lehet. Íme, mit kell tudni ahhoz, hogy rövid időn belül halsütőmesterré váljon. Az első kérdés az, hogy használja-e valamelyik halsütő kosarat vagy sem. Kipróbáltunk mindkét módon, és a válasz az, hogy ez csak önön múlik, mert a halkosárral nem fog rosszul sülni, de a sikeres hal grillezéshez nincs is szüksége rá.

A kosárban az a jó, hogy könnyebbé teszi a grillen a hal megfordítását, és jól össze is tartja az egészet, ami jól jöhet, ha az üreget megtömtük aromás anyagokkal, és attól tartunk, hogy kifolynak. De ez egy újabb felszerelés, amelyet meg kell vásárolni, tárolni és tisztítani. A kosár további helyet is elfoglalhat a grillen, így ha egyszerre több dolgot is szeretne főzni, akkor értékes helyet foglal a rácson. És az igazság az, hogy ha ismeri a hal grillezésének trükkjeit, akkor tényleg nem kell ezeket használnia. Az első dolog, amit a hal grillezése során meg kell tennie, hogy mind a halat, mind a grillt előkészítse.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs