2020. szeptember 30.
Hogyan állapítható meg, hogy feltörték-e a laptop kameráját?

A gondolat, hogy valaki feltöri a laptop kameráját, kémkedik ön után, majd megzsarolja a felvételek nyilvánosságra hozatalával, klisés hollywoodi cselekménynek tűnhet, de ez nem annyira lehetetlen, mint gondolná. A „camfecting” az egyik leggyakoribb hack. Ha gyanítja, hogy a kameráját feltörték, olvasson tovább.

[wp_ad_camp_1]

A webkamera hackereinek csak annyit kell tennie, hogy átveszi az uralmat a webkamerája fölött, és így rosszindulatú programokat is telepíthet a laptopjába (ez hozzáférést biztosít számukra a személyes fájlokhoz, üzenetekhez és a böngészési előzményekhez is). Könnyű azonban észrevenni a figyelmeztető jeleket és megállítani a támadást. Ha a webkamera jelzőfénye világít vagy rendellenesen működik (villogó LED-et lát), annak ellenére, hogy még nem kapcsolta be a webkamerát, ez annak a jele, hogy valami nem stimmel. De egyelőre ne riadjon meg – lehet, hogy csak egy másik program vagy böngészőbővítmény fut a háttérben, és használja a webkameráját. Ellenőrizze még egyszer. Indítsa újra a számítógépet, és indítsa el a böngészőt. Ha a webkamera jelzőfénye kigyullad a böngésző megnyitásakor, akkor valószínűleg a probléma a böngésző kiterjesztésében rejlik. De mi is van emögött pontosan?

A bűnös azonosításához egyesével deaktiválja a kiterjesztéseket. Egy másik lehetséges ok, amiért villog a fény, az alkalmazások lehetnek. A teszteléshez tegye ezt: indítson el egy alkalmazást, és nézze meg, hogy világít-e a webkamera jelzője, ha igen – bingó, ha nem – folytassa az alkalmazások egyesével történő megnyitását, amíg észreveszi az egyiket, amelyik titokban használja. Mivel sok ilyen lehet a számítógépén, a folyamat időigényes lehet. Próbálja meg használni a Process Explorer eszközt a Windows rendszerhez. MacOS rendszeren lépjen a Terminál oldalra, és írja be a kívánt parancsokat. Itt talál egy oktatóanyagot. Ha webkamerája jelzőfénye néhány másodpercre bekapcsol a számítógép újraindítása után, alkalmazások indítása nélkül – előfordulhat, hogy feltörték.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs