2021. március 16.
Hogy dúdolnak a kolibrik?

Most derült ki, hogy a kolibri szárnya miként generálja a kolibri hangját, amikor másodpercenként 40 ütemet üt. A Sorama Eindhoveni Műszaki Egyetem, a TU/e spin-off vállalat és a Stanford Egyetem kutatói 12 nagy sebességű kamera, 6 nyomólemez és 2176 mikrofon segítségével gondosan megfigyelték a kolibrit.

[wp_ad_camp_1]

Felfedezték, hogy a kolibri puha és összetett tollas szárnyai hasonló módon generálnak hangot, mint a rovarok egyszerűbb szárnyai. Az új felismerések segíthetnek az olyan eszközök csendesebbé tételében, mint a ventilátorok és a drónok. A mérnökök csapatának sikerült először megmérnie a repülő állat csapkodó szárnya által keltett hang pontos eredetét. A kolibri zümmögése a szárnyak felső és alsó oldala közötti nyomáskülönbségből származik, amely nagyságrendileg és orientációban is változik, amikor a szárnyak előre-hátra csapódnak. Ezek a nyomáskülönbségek a szárny felett elengedhetetlenek, mert biztosítják a nettó aerodinamikai erőt, amely lehetővé teszi a kolibri madár felemelkedését és lebegését.

Más madárfajokkal ellentétben a kolibri szárny mind a lefelé, mind a felfelé tartó szárnylökés során erős felfelé irányuló aerodinamikai erőt generál, tehát szárnyverésenként kétszer. Míg a szárnyra ható emelési és húzóerő miatti nyomáskülönbségek hozzájárulnak, kiderül, hogy a zúgás elsődleges forrása a felfelé irányuló nyomáskülönbség. David Lentink professzor, a Stanfordi Egyetemről ezt mondta: “Ez az oka annak, hogy a madarak és a rovarok különböző hangokat adnak ki. A szúnyogok nyafognak, a méhek zümmögnek, a kolibri dúdol stb. A legtöbb madár viszonylag csendes, míg a kolibrik és a rovarok zajosabbak, többet zümmögnek/dúdolnak és hangosabban teszik ezt. ” A kutatók az összes mérést a madarak és a rovarok szárnyainak 3D akusztikai modelljében egyesítették.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs