2020. február 10.
Híres Buddha szobrok

A buddhizmus tanulmányozása inspirálta a világ legszebb hozzájárulásait a művészet világhoz, leginkább Buddharupa néven ismert szobrok formájában, amelyek a buddhista imádat templomait díszítik.

[wp_ad_camp_1]

Az alábbiakban felsoroljuk a leghíresebb és legszebb szobrokat, amelyek Buddhát és a béke üzenetét ünneplik. Az első a Hussain Sagar Buddha-szobor. A Hyderabad városában egy mesterséges tó közepén található Buddha-szobor India egyik legismertebb Buddha-szobra. Ez a szobor teljes egészében 17 méter magas, 320 tonna súlyú. Ez a legnagyobb monolit szobor egész Indiában. A kézművesek egy csoportja kőből készítette a szobrot. Tragikus módon 1992-es felállítása során az alak felborult és beleesett a tóba, 8 munkavállaló halálát okozva. A kormány visszaszerezte a szobrot, és helyreállította teljes magasságában és méretében. A Tian Tan Buddha, amelyet néha nagy Buddhának is neveznek, a Hong Kong-i Lantau-szigeten található. Bronzból díszített, 1993-ban készített szobor a Po Lin-kolostor fő jellemzője, az ember, a természet, az emberek és a vallás közötti harmóniát szimbolizálja.

A szobrot Tian Tan Buddha-nak hívták, mert alapja a Tian Tan, a mennyek templomának Pekingben található másolata. A szobor egy lótusz trónon ül egy háromszintű oltár tetején. Monywa egy város Mianmar központjában, a Chindwin folyó partján. A várostól közvetlenül keletre található a Po Khaung Taung, dombok sorozata, ahol a Monywa Buddha látható – a világ legnagyobb fekvő Buddha-szobra. Ez a hatalmas szobor 90 méter hosszú. A Monywa Buddha 1991-ben épült, belseje üreges, lehetővé téve a látogatók számára, hogy a fejen át eljussanak a lábba.  A belsejében egy fémkép látható, amely Buddhát és tanítványait ábrázolja, Buddha életének fontos eseményeinek különféle ábrázolásain.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs